Stedelijk gebied in Nederland, 1970-1996

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Ontwikkeling van het stedelijk gebied

Over de periode 1970-1996 zien we een aanzienlijke uitbreiding van het stedelijk gebied. Wonen, werken, recreatie en verkeer vragen een steeds groter deel van het oppervlak van Nederland. De economische groei van het afgelopen decennium heeft het ruimtebeslag verder vergroot. In het kaartbeeld is duidelijk te zien dat een groot deel van de stedelijke uitbreiding toch ook buiten de Randstad heeft plaatsgevonden. De ontwikkeling van de Brabantse stedenrij is hier een duidelijk voorbeeld van.

Interactieve atlas Verstedelijking

Met de interactieve atlas is het mogelijk om zelf kaarten te selecteren en over elkaar te projecteren. U kunt op deze manier zelf een kaartbeeld van de ontwikkeling van verstedelijking, nieuwe wegen, en de ligging ten opzichte van natuurgebieden en waardevolle cultuurlandschappen samenstellen.

Interactieve atlas als experiment

De interactieve atlas voor Verstedelijking is een van de twee atlas-experimenten in het Milieucompendium. Het tweede experiment betreft een Externe veiligheid rond Schiphol , 2000-2018 met verschillende kaarten voor geluid en veiligheid rondom de luchthaven. Met deze experimenten willen wij ervaring opdoen met deze interactieve manier van aanbieden van informatie. Welke mogelijkheden biedt de techniek? Hoe ervaren de lezers deze service? Werkt de atlas snel genoeg? Zijn de functies helder of vragen ze meer toelichting? Heeft u ideeën voor andere toepassingen? Uw reacties zijn welkom!

Uitkomsten voor eigen verantwoording

De interactieve atlas bevat voor de liefhebber ook meer geavanceerde functies. Deze bieden u bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf vast te stellen hoeveel woningen er in het buitengebied, buiten het verstedelijkt gebied, liggen. Uitkomsten op basis van deze eigen analyses, komen natuurlijk voor rekening van de gebruiker. Het RIVM en het CBS nemen geen verantwoordelijkheid voor door gebruikers zelf gegenereerde uitkomsten.

Beleid

De Rijksoverheid heeft in de verschillende nota's Ruimtelijke Ordening de ruimtelijk inrichting van Nederland een kader gegeven en proberen bij te sturen. Het is lastig om achteraf te bepalen welke uitwerking een dergelijk beleid heeft gehad, aangezien het moeilijk is in te schatten welke ontwikkelingen er anders hadden plaatsgevonden. Ruimte: gebruik, ruimtelijk beleid en de gevolgen voor natuur en landschap is te vinden in de inleiding Ruimte.

Methodiek

Ruwweg valt onder het stedelijk gebied de bebouwing, zoals huizen, kantoren, fabrieken. Daarnaast worden ook de (meeste) wegen binnen de bebouwde kom meegerekend en het stedelijk groen, zoals parken en plantsoenen.Momenteel wordt gewerkt aan de bodemgebruikskaart voor het jaar 2000. Deze gegevens verschijnen begin 2003.

Bronnen

  • LNV (2002). Structuurschema Groene Ruimte 2; samen werken aan groen Nederland. Ministerie van LNV, Den Haag.
  • Visser, H. (2000). Bodemgebruik in Nederland. Kwartaalbericht Milieustatistieken 2000/2. Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen.
  • VROM (2001). Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening; ruimte maken, ruimte delen. Ministerie van VROM, Den Haag.

Relevante informatie

  • Een toets van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening op ecologische effecten kunt u vinden in het rapport 'Who is afraid of red, green and blue?' en in de Tweede Natuurverkenning, hoofdstuk 4.
  • RIVM/Alterra (2001). Who is afraid of red, green and blue? RIVM (rapportnr. 711 931 005), Bilthoven.
  • RIVM (2002). Natuurverkenning 2, 2000-2030. RIVM en de Stichting DLO, Bilthoven.
  • Meer informatie over het bodemgebruik is te vinden op Statline (CBS).

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Stedelijk gebied in Nederland, 1970-1996 (indicator 0063, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.