Europese benchmark fijn stof, 2000

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


Informatie over Luchtvervuiling in relatie tot de menselijke gezondheid en het milieu is te vinden op de volgende website.

Nederland gebruikt de schoonste technologie van Europa, maar desondanks zijn door de hoge dichtheden van bevolking, industrie, vee en verkeer de gezondheidsrisico's in Nederland het hoogst.

Milieuprestaties Nederland

De database European Benchmark Indicators (EBI) biedt de mogelijkheid om de Nederlandse prestaties op milieugebied in een Europese context te beoordelen. Deze database is grotendeels samengesteld uit internationaal beschikbare statistieken en maakt het mogelijk structuur en nuance aan te brengen in het beoordelen en vergelijken van de milieuprestaties van EU-landen. Uit de benchmark blijkt dat Nederland de schoonste technologie van Europa gebruikt, maar desondanks zijn door de hoge dichtheden van bevolking, industrie, vee en verkeer de gezondheidsrisico's hier het hoogst. Verder blijkt dat de Nederlandse prestaties in termen van milieudruk en milieukwaliteit vaak onder het EU- gemiddelde te liggen. Gemeten naar inzet van schone technologie scoort Nederland bovengemiddeld en qua milieubeleidsprestaties veelal gemiddeld.



Nederland is een van de dichtstbevolkte landen in Europa en heeft de hoogste personenautodichtheid. Dit vertaalt zich onder andere in hoge fijnstofemissies en hoge concentraties van fijn stof in de lucht. Mede hierdoor behoort de geschatte levensduurverkorting als gevolg van fijn stof tot de hoogste in Europa. Met de inzet van hoogwaardige technologie, zoals katalysatoren in auto's en luchtzuivering in de industrie en een relatief laag aandeel dieselpersonenauto's, behoren we tot de beste in Europa. De Nederlandse industrie is echter energie-intensiever dan het Europees gemiddelde. Alle beleidsinspanningen ten spijt is de Nederlandse luchtkwaliteit bijvoorbeeld gemeten naar de fijnstofconcentraties van matige tot slechte kwaliteit in vergelijking met het EU15-gemiddelde.
De Nederlandse beleidsprestaties voor het halen van de Europese emissiedoelen voor stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen liggen op het niveau van het EU15-gemiddelde. Hieruit kunnen we concluderen dat door een hoge milieudruk de luchtkwaliteit in Nederland relatief slechter is; dit ondanks de inzet van hoogwaardige technologie.

 

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Europese benchmark fijn stof
Omschrijving
De database European Benchmark Indicators (EBI) biedt de mogelijkheid om de Nederlandse prestaties op milieugebied in een Europese context te beoordelen
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving
Berekeningswijze
Zie bij 'Opmerking', 1.
Geografische verdeling
Landen van Europa
Andere variabelen
-
Verschijningsfrequentie
Vooralsnog eenmalig
Achtergrondliteratuur
Zie publicaties Vixseboxse
Opmerking
1. De data voor deze indicator zijn afkomstig uit het RAINS-model (Regional Air pollution INformation and Simulation). Dit model, dat is ontwikkeld door IIASA (International Institute for Applied System Ananlysis), berekent de schadelijke effecten van luchtvervuiling op mens, ecosystemen en materialen. Economische data, waaronder gegevens over landbouw, transport, industrie en energiegebruik, worden gecombineerd met milieubeleidsopties en kosten en emissiekarakteristieken. Hieruit worden de schadelijke gevolgen van luchtverontreiniging berekend. Het model wordt veelvuldig toegepast in (lange termijn) scenario analyses door nationale overheden in Europa en door de Europese Commissie. De berekeningen met RAINS vormen voor de ontwikkeling van het langetermijn, strategische en geïntegreerde EU luchtkwaliteitsbeleid (CAFE - Clean Air for Europe) de basis voor bijvoorbeeld een schatting van de gezondheidseffecten van fijn stof in de toekomst. 2. Fijn stof kan direct in de atmosfeer geëmitteerd worden; we spreken dan van primair fijn stof. Fijn stof kan ook in de atmosfeer gevormd worden uit ammoniak, stikstofoxiden en zwaveldioxide; dit heet secundair fijn stof. De emissies waarvan in deze indicator sprake is, zijn emissies van primair fijn stof.
Betrouwbaarheidscodering
Schatting, gebaseerd op een aantal metingen, expert judgement, een aantal relevante feiten of gepubliceerde bronnen terzake.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Europese benchmark fijn stof, 2000 (indicator 0531, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.