Exotische bomen en struiken in het bos

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Exotische bomen en struiken in het bos' is vervallen

Sinds 2005 worden geen landelijke structurele vegetatieopnamen in bossen gemaakt. Daarom zijn geen recente gegevens beschikbaar over het voorkomen van exotische bomen en struiken in het Nederlandse bos. Informatie over het areaal van bostypen en over de ontwikkeling van het Nederlandse bos is te vinden in de volgende indicatoren:

Douglasspar, Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en Japanse lariks zijn de meest voorkomende exotische bomen en struiken in de Nederlandse bossen.

Voorkomen boom- en struiksoorten in Nederlandse bossen
Boom- of struiksoort%1)
  
Zomereik80,0
Wilde lijsterbes64,6
Ruwe berk47,8
Grove den48,9
Amerikaanse vogelkers2)45,3
Sporkehout41,7
Amerikaanse eik2)31,4
Amerikaans krentenboompje 2)28,8
Douglasspar2)23,5
Beuk22,9
Zachte berk23,4
Japanse lariks 2)16,1
Hulst17,1
Gewone vlier14,5
Fijnspar11,6
  
Bron: Dirkse et al., 2006; MFV-databaseWUR/CLO/nov06
1) Percentage meetpunten waarin de boom- of struiksoort in de periode 2001-2005 is aangetroffen.
2) Exoten zijn vet weergegeven.

Amerikaanse vogelkers meest voorkomende exoot

De exoot Douglasspar, afkomstig uit Noord-Amerika, is op circa een kwart van de meetpunten in bossen aangetroffen (Dirkse et al., 2006). Deze boomsoort is in het verleden op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. Een andere exotische boomsoort die veel voorkomt, is de Amerikaanse vogelkers ('bospest'). Deze is aan het begin van de 20e eeuw op veel plaatsen aangeplant en heeft zich later spontaan over andere bossen verspreid. Andere vrij veel voorkomende exoten zijn Japanse lariks en Amerikaanse eik.

Inheemse bomen zijn het meest verbreid: zomereik, ruwe berk en grove den komen op circa de helft of meer meetpunten in de bossen voor.

Landelijke bosinventarisatie

In tegenstelling tot het MFV-bos dat in de periode 2001-2005 is opgenomen, is in de zesde Nederlandse Bosinventarisatie (uitgevoerd in 2012 en 2013) geen vegetatieopname gemaakt. Om die reden zijn er geen recentere gegevens beschikbaar over het voorkomen van exotische bomen en struiken in het Nederlandse bos.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Exotische bomen en struiken in het bos
Omschrijving
Overzicht van de meest voorkomende (exotische) boom- en struiksoorten in het Nederlandse bos.
Verantwoordelijk instituut
WOT Natuur & Milieu, Wageningen UR & Bureau Daamen
Berekeningswijze
De gegevens zijn gebaseerd op de metingen in de periode 2001 tot en met 2005 voor het Meetnet Functievervulling Bos. Daarin zijn de bossen onderzocht met behulp van een steekproef van 3600 meetpunten van 300 m2 (Dirkse et al., 2006). In de tabel zijn alleen de boom- en struiksoorten opgenomen die in meer dan 10% van de meetpunten zijn gevonden.
Basistabel
MFV bos ( Dirkse et al., 2006)
Geografische verdeling
Nederland
Andere variabelen
geen
Verschijningsfrequentie
Onregelmatig
Achtergrondliteratuur
Dirkse, G.M. en W.P. Daamen (2000). Pilot Meetnet Functievervulling bos, natuur en landschap. Alterra-rapport 097. Wageningen.
Dirkse, G.M., W.P. Daamen, H. Schoonderwoerd, M. Japink, M. van Jole, R. van Moorsel, P. Schnitger, W. Stouthamer & M. Vocks (2006). Meetnet Functievervulling bos 2001-2005. Vijfde Nederlandse Bosstatistiek. Rapport dk065-0. Directie Kennis, LNV, Ede.
Betrouwbaarheidscodering
C. - Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
05
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
04
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Exotische bomen en struiken in het bos (indicator 1165, versie 05,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.