Beheersvormen in bossen

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Beheersvormen in bossen' is vervallen.

De indeling van het bosareaal in Nederland in verschillende beheersvormen wordt niet meer structureel bijgehouden.
Informatie over het areaal van bostypen en over de ontwikkeling van het Nederlandse bos is te vinden in de volgende indicatoren:

Ruim driekwart van het Nederlandse bos is geclassificeerd als opgaand bos. Ongeveer 15% van het bos betreft landschappelijke of lijnvormige beplantingen.

Areaal beheersvorm%
Opgaand bos76,8
waarvan: Gelijkjarig60,2
Ongelijkjarig15,2
Kapvlakte1,4
Bijzondere bosvormen3,5
Overige beheersvormen13,7
  
Geen waarneming6,0
Totaal100,0
Bron: Schelhaas et al. (2014)WUR/CLO/mei14

Merendeel bos is grootschalig

Het merendeel van het opgaande bos in Nederland is grootschalig (eenheden groter dan 0,5 ha). Daarnaast is ongeveer 3,5% bos in een bijzondere verschijningsvorm, zoals hakhout. 14% van de steekproefpunten is bos buiten bosverband. Het gaat hierbij om landschappelijke beplantingen of lijnvormige beplantingen als houtwallen en singels die aan de minimumafmetingen van de bosdefinitie voldoen.

Nederlands bos wordt natuurlijker

Ruim 75% van het bos in Nederland kent een min of meer reguliere bosbeheersvorm. Gelijkjarig bos komt het meeste voor, hoewel het aandeel ongelijkjarig bos iets toeneemt. Het bos krijgt hierdoor een meer natuurlijk aanzien. Het areaal kapvlakte is sinds 2005 toegenomen van circa 1100 ha tot circa 4600 ha. Circa 6% is spontaan bos. Hakhout en griend zijn weinig aangetroffen. In 6% van het bosareaal is om verschillende redenen ( geen toestemming, niet bereikbaar/toegankelijk) geen waarneming van de beheersvorm gedaan.

Landelijke bosinventarisatie

In 2012 en 2013 is de zesde landelijke bosinventarisatie uitgevoerd (Schelhaas et al., 2014) . De indeling van het bosareaal in verschillende beheersvormen is daarbij gewijzigd. Een vergelijking met de voorgaande inventarisatie (Dirkse et al., 2005) is daarmee niet eenduidig te maken.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Beheersvormen in bossen
Omschrijving
Procentuele verdeling van het bosoppervlak naar beheersvormen.
Verantwoordelijk instituut
WOT Natuur & Milieu, Wageningen UR (Wim Daamen)
Berekeningswijze
De gegevens zijn gebaseerd op de metingen in de periode 2012-2013. Daarin zijn de bossen onderzocht met behulp van een steekproef van 3600 meetpunten (Schelhaas et al., 2014). De tabel geeft de procentuele verdeling van de beheersvormen.
De bossendefinitie van de FAO is als uitgangspunt gehanteerd. Een bosterrein is een aaneengesloten bos gescheiden door andere vormen van bodemgebruik die minimaal 25 meter breed zijn.
Basistabel
6de Nederlandse Bosinventarisatie ( Schelhaas et al, 2014)
Geografische verdeling
Nederland
Andere variabelen
geen
Verschijningsfrequentie
Onregelmatig
Achtergrondliteratuur
Schelhaas, M.J., A.P.P.M. Clerkx, W.P. Daamen, J. Oldenburger, G. Velema, P. Schnitger, H. Schoonderwoerd & H. Kramer (2014). Zesde Nederlandse Bosinventarisatie: methoden en basisresultaten. Alterra-rapport 2545. Alterra Wageningen UR, Wageningen.
Opmerking
De typering van de beheersvorm is gewijzigd. Een vergelijking met voorgaande inventarisaties is daarmee niet eenduidig te maken.
Betrouwbaarheidscodering
C - Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
07
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Beheersvormen in bossen (indicator 1168, versie 07,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.