Opbrengsten particuliere bosbouw, 1975 - 2011

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Opbrengsten particuliere bosbouw' is vervallen. Informatie over opbrengsten van particulier bosbouw is opgenomen op Agrimatie.

De reële opbrengsten van de particuliere bosbedrijven met meer dan 50 hectare bos zijn over een langere periode aanzienlijk gedaald. Dankzij sterk gestegen houtopbrengsten is na 2005 een gedeeltelijk herstel opgetreden.

Vanaf 2006 gedeeltelijk herstel opbrengsten particuliere bosbouw

De opbrengsten van het particuliere bosbedrijf bestaan naast houtverkopen uit subsidies en overige bedrijfsopbrengsten, zoals uit jacht en recreatie. De totale reële jaaropbrengsten op de bedrijven met meer dan 50 hectare bos zijn gedaald van gemiddeld 350 euro per hectare bos tussen 1975 en 1985, naar 240 euro in de periode 1996-2005. Daarna is een gedeeltelijk herstel opgetreden tot 275 euro per ha tussen 2006 en 2011.

Houtprijzen en oogstvolume gestegen

De reële houtopbrengst schommelde vanaf 1990 rond de 120 à 130 euro per hectare per jaar en is daarna geleidelijk steeds verder weggezakt tot een dieptepunt van ruim 50 euro in de jaren 2002-2004. Dat had zowel te maken met een daling van de houtprijzen als met een lager oogstvolume. Door de sterk gestegen houtprijzen na 2005 en een hoger oogstvolume is de houtopbrengst opgekrikt tot een jaargemiddelde van ongeveer 110 euro per hectare bos in de periode 2006-2011.

Provinciale subsidieregeling natuurbeheer (PSN)

De ontwikkeling van de subsidies verloopt vrij grillig. In de jaren 1975-1985 ontvingen de particuliere boseigenaren per jaar gemiddeld circa 180 euro per hectare bos. Daarna zijn ze afgenomen tot ruim onder de 100 euro per hectare rond 1990. Daarop volgde een herstel en schommelden de subsidies met ruime marges rond de 120 euro per hectare. Het overgrote deel - circa 80% in de jaren 2009-2011 - van de subsidies bestaat uit een structurele bijdrage aan de beheerskosten van het bos via de Subsidieregeling natuurbeheer (SN), die vanaf 2007 is omgezet in de PSN, de Provinciale subsidieregeling natuurbeheer.

Overige opbrengsten van particulier bosbedrijf vrij constant

De overige opbrengsten van het particuliere bosbedrijf, zoals de opbrengsten uit de verhuur van de jacht, verkoop van kerstbomen en -groen en recreatieactiviteiten, zijn vrij constant gebleven (tussen 40 à 60 euro per hectare per jaar).

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Opbrengsten particuliere bosbouw
Omschrijving
Overzicht de reële opbrengsten in de Nederlandse particuliere bosbouw over een lange termijn
Verantwoordelijk instituut
LEI Wageningen UR
Berekeningswijze
De gegevens zijn afkomstig van het LEI-Informatienet 'particuliere bosbouw'. Dat is een steekproef uit de populatie particuliere boseigenaren. Informatie van de totale populatie is afkomstig van het Bosschap, dat alle eigenaren registreert met minimaal 5 hectare bos. Van 1975 tot 1989 was de ondergrens van de steekproef 50 hectare; in 1989 is de ondergrens verlaagd naar 5 hectare. In het informatienet worden de kosten en opbrengsten in beeld gebracht voor zover die te maken hebben met het bosbedrijf. De betaalde of berekende rente over het in grond en houtopstanden geïnvesteerde vermogen wordt niet meegerekend.
De gegevens die in deze indicator zijn gebruikt, hebben betrekking op alle particuliere eigenaren met meer dan 50 hectare bos. De opbrengsten in de figuur zijn voortschrijdende driejaarlijkse gemiddelden. De omrekening van nominale naar reële opbrengsten is gedaan met behulp van de prijsindexcijfers van het nationale inkomen (netto, marktprijzen) afkomstig van het CBS. De opbrengsten zijn uitgedrukt in euro's van 2011.
De gegevens van de steekproef zijn met behulp van wegingsfactoren omgerekend naar de populatie.
Basistabel
Zie download figuurdata onder de figuur
Geografische verdeling
Nederland met uitzondering van het westen en het meest noordelijk deel (figuur 1.1 uit LEI-rapport 2013-026)
Andere variabelen
Bedrijfsresultaat, opbrengsten-kostenverhouding (in %), inkomen, houtprijzen, oogstvolumes
Verschijningsfrequentie
Jaarlijks
Achtergrondliteratuur
Silvis, H.J. en M.J. Voskuilen (2013). Bedrijfsuitkomsten in de Nederlandse particuliere bosbouw over 2011. LEI-rapport 2013-026. LEI Wageningen UR, Den Haag
Opmerking
-
Betrouwbaarheidscodering
C. Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Opbrengsten particuliere bosbouw, 1975 - 2011 (indicator 1264, versie 04,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.