Terugkeer houting in Nederland, 1910-2006

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is beëindigd. Informatie over de houting is te vinden in de volgende indicator:

De houting is teruggekeerd in het stroomgebied van de Rijn na het uitzetten van jonge houtingen in Duitsland. Verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van vispassages hebben aan dit herstel bijgedragen

Terugkeer houting

Rond 1930 is de houting, een zalmachtige trekvis uit het stroomgebied van de Rijn verdwenen. Oorzaken waren waterverontreiniging, de aanleg van stuwen en overbevissing (linker figuur).
Vanaf 1992 zijn in Duitsland tussen Krefeld en Rees duizenden jonge houtingen uitgezet. Dit heeft geleid tot de terugkeer van de houting in de rivieren en het IJsselmeer (rechter figuur). Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de jonge houtingen (96%) niet afkomstig is van de gemerkte uitzettingen. Dat betekent dat een deel van de populatie houtingen zich inmiddels op natuurlijke wijze voortplant.
De houting kwam in 2006 ook voor in Amer, Zuidelijke Randmeren, Haringvliet, Hollands diep, IJmeer-Markermeer, Nederrijn, Waal en Wolderwijd, met in totaal 54 gevangen individuen.

Bescherming houting

De houting staat als beschermde soort in de Flora- en Faunawet. Internationaal is de soort beschermd volgens de Habitatrichtlijn (bijlagen 2 en 4) en de Conventie van Bern (bijlage 3). In de Rode lijst vissen uit 1998 behoort de houting in de categorie "verdwenen uit Nederland", maar in de Rode lijst uit 2004 is de soort geschrapt, omdat feitelijk niet bekend was waar de paai plaatsvond.

Bronnen

  • Groot, S.J. (1990) Herstel van riviertrekvissen in de Rijn een realiteit? 3. De Grote en Kleine marene (Coregonus lavaretus & C. albula). De Levende Natuur (6): 215-219.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Terugkeer houting in Nederland
Omschrijving
Populatie ontwikkeling houting voor verdwijnen en na terugkeer
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
De gegevens over de vangsten van houting in de periode 1910-1939 berusten op de aanvoer op de veilingen en zijn afkomstig uit de jaarverslagen der Visscherijinspectie van het Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel. Deze gegevens geven geen volledig beeld van alle vangsten. De gegevens over de vangsten in het IJsselmeer vanaf 1994 zijn afkomstig van RIZA van het fuikregistratieprogramma van RWS-MWTL.
Basistabel
zie tabblad figuurdata onder download figuurdata
Geografische verdeling
Nederland
Andere variabelen
geen
Verschijningsfrequentie
tweejaarlijks
Achtergrondliteratuur
Groot, S.J. (1990) Herstel van riviertrekvissen in de Rijn een realiteit? 3. De Grote en Kleine marene (Coregonus lavaretus & C. albula). De Levende Natuur (6): 215-219.
Opmerking
De houting (Coregonus oxyrinchus) en de grote marene (Coregonus lavaretus) worden in deze indicator als één soort beschouwd.
Betrouwbaarheidscodering
D. Schatting, gebaseerd op een aantal metingen, expert judgement, een aantal relevante feiten of gepubliceerde bronnen terzake.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Terugkeer houting in Nederland, 1910-2006 (indicator 1476, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.