Voortgang vermindering verdroging; periode 2006- 2012

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd, omdat het ILG-beleid is afgerond. Het afronden van het ILG is onderdeel van de afspraken tussen rijk en provincies over de decentralisatie van het natuurbeleid.

Tot 2012 werd verdroging van de natuur aangepakt middels het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Hydrologisch herstel is slechts in een beperkt oppervlakte gerealiseerd.

Verdroging bedreigt de Nederlandse natuur

Voor het behoud van biodiversiteit op het land is een juiste vochttoestand belangrijk. Het beleidsthema verdroging heeft betrekking op een voor de natuur ongunstige grondwaterstand en/of -kwaliteit. In veel gevoelige EHS- en Natura 2000-gebieden is verdroging een belangrijk knelpunt; veel verdrogingsgevoelige natuur blijkt daadwerkelijk aangetast of bedreigd te zijn door te lage grondwaterstanden. De provincies hebben in 2006 voor het ILG het oppervlak verdroogd gebied binnen de EHS opnieuw vastgesteld. In deze nulmeting hebben zij circa 222.000 hectare van de EHS als verdroogd gebied aangemerkt. Hiervan behoort 70.000 hectare tot de Natura 2000-terreinen.

Er is tot dusver weinig voortgang geboekt

Het Rijk en de provincies hebben in 2006 in het kader van WILG (Wet Investeringsbudget Landelijk Gebied) afspraken gemaakt over de aanpak van verdroging. Doel was om in de periode tot 2013 een aanzienlijk deel van de verdrogingsknelpunten op te lossen. De provincies waren positief over de gebiedsgerichte aanpak van verdroging. Inmiddels is door het kabinet Rutte-I gekozen voor een decentralisatie van het natuurbeleid, en is de ILG-periode tussentijds beëindigd per 31 december 2010. Uit de 6e rapportage van het Comité van Toezicht Investeringsbudget Landelijk Gebied blijkt dat het onderdeel milieukwaliteitverbetering nog nauwelijks van de grond was gekomen. Eind 2011 was minder dan 5% van de taakstelling gerealiseerd. De meeste vorderingen zijn gemaakt bij het oplossen van verdroging.

Toekomstige aanpak van verdroging nog onduidelijk

In het kader van de decentralisatie onderhandelen Rijk en provincies nog over de omvang van de financiering van herstelbeheer. In die onderhandelingen wordt ook gesproken over de wijze waarop monitoring zal plaatsvinden. De reguliere ILG voortgangs- en verantwoordingssystematiek om anti-verdrogingsprojecten te volgen, is komen te vervallen. Ook een regulier meetnet om de fysieke verdroging in natuurgebieden te volgen ontbreekt.

Bronnen

  • LNV (2007) Agenda voor een vitaal platteland. Meerjarenprogramma 2007-2013. Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Den Haag.
  • LNV (2008) Kabinetsreactie Voortgangsrapportage ILG, brief Tweede kamer d.d. 10 oktober 2008, kenmerk DP. 2008/1214. Ministerie van Landbouw, natuur en Voedselkwaliteit, Den Haag.
  • IPO & LNV (2010) ILG in uitvoering. Midterm review Investeringsbudget Landelijk Gebied. Interprovinciaal Overleg en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • LNV (2010) Hoofdlijnennotitie Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
  • Comité van Toezicht Investeringsbudget Landelijk Gebied (2013). 6e Rapportage.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Voortgang vermindering verdroging
Omschrijving
De indicator geeft weer hoe groot het knelpunt in 2006 was met betrekking tot verdroging in Natura 2000-gebieden en de totale EHS (waaronder de Natura 2000-gebieden). Volgens de algemene doelstelling van het natuurbeleid zou in 2018 deze verdroging opgelost moeten zijn. De totale omvang van het areaal verdroogd gebied binnen de EHS (en Natura 2000) is onderverdeeld in:het deel dat in het kader van ILG tot 2013 zal worden aangepakt;het deel daarvan dat in 2007 is gerealiseerd;en het overige deel waarvoor nog geen afspraken zijn gemaakt.
Verantwoordelijk instituut
I&M met betrekking tot nulmeting milieukwaliteit. EZ met betrekking tot voortgangsrapportage ILG.
Berekeningswijze
Hectaren op basis van informatie van ILG, EZ en provincies
Basistabel
Hectaren met knelpunt verdroging en realisatie van die knelpunten.
Geografische verdeling
EHS en Natura 2000-gebieden
Verschijningsfrequentie
Voorheen jaarlijks. Na beeindiging van de ILG-voortgangsrapportages onzeker.
Betrouwbaarheidscodering
Integrale waarneming.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Voortgang vermindering verdroging; periode 2006- 2012 (indicator 1525, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.