Bedrijventerreinen per gemeente, provincie en Randstadregio 2004 - 2006

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer bijgehouden.


De indicator is gekoppeld aan het beleid van de Nota Ruimte. Dit beleid is niet langer vigerend.

In de periode 2004-2006 is sprake van een afname in de totale hoeveelheid uitgegeven bedrijventerrein in Nederland ten opzichte van groei in de periode daarvoor van 2000-2004. De groei in de Randstad is kleiner dan daarbuiten, vaak is er zelfs sprake van afname in de Randstad. Van de Randstadregio's laat de Utrechtse regio nog een duidelijke groei zien. Dit beeld is ook zichtbaar bij de jaarlijkse uitgifte van nieuw bedrijventerrein. Deze was lager in de periode 2004-2006 met uitzondering in de provincies Groningen, Utrecht en Noord-Holland. Wel is het zo dat de jaarlijkse uitgifte in de periode 2004-2006 weer elk jaar stijgt, maar nog onder het niveau ligt van de jaarlijkse uitgifte in de periode 2000-2004, die in die periode nog jaarlijks afnam.

Afname jaarlijkse gemiddelde groei van het totaal uitgegeven oppervlak aan bedrijventerrein per gemeente

Er heeft een duidelijke omslag plaatsgevonden in de jaarlijkse gemiddelde groei van het totaal uitgegeven oppervlak aan bedrijventerrein per gemeente. In de periode 2000 tot 2004 is nog bijna overal een groei te zien in het uitgegeven terrein. Afnamen doen zich voor verspreid over het gehele land met een lichte concentratie in Randstad, maar de totale uitgegeven oppervlakte stijgt in deze periode tot 59.155 netto ha in 2004. Van 2004 tot 2006 doen de afnamen zich voor in een veel groter aantal gemeenten met grote concentraties in de Randstad en in Twente en de Achterhoek en meer verspreid in Zeeland, Limburg, Flevoland en Noordoost Nederland. De grootste groeiers in deze periode zijn te vinden in de Randstad, net als in de periode vóór 2004. In deze periode neemt de totale uitgegeven oppervlakte bedrijventerrein in Nederland met 2,4% af tot 57.748 netto ha. 

Afname nieuwe bedrijventerreinen in Almere

In Almere is sprake van een fors lagere uitgifte van nieuw bedrijventerrein in de periode van 2004 tot 2006. De gemiddelde jaarlijkse groei nam af van bijna 23 ha in periode 2000-2004 naar ruim 6 ha van 2004-2006. Na een sterke groei van de totaal uitgegeven hoeveelheid oppervlak bedrijventerrein in de periode 2000-2004, bleef het oppervlak in de periode 2004-2006 zo goed als gelijk met een kleine afname van 2% tot bijna 439 ha.

Afname uitgegeven bedrijventerrein op provincieniveau

Op provincieniveau manifesteert de afname van het totaal uitgegeven bedrijventerrein zich in de Randstadprovincies (met uitzondering van Utrecht) en in Zeeland en Limburg. Overijssel en Gelderland kennen nog een kleine groeit van het totaal areaal. Wat betreft de uitgifte is er sprake van een bijna algemene afname in de jaarlijkse uitgifte. Alleen in Groningen, Utrecht en Noord-Holland is sprake van enige groei. Wel is het zo dat de jaarlijkse uitgifte in de periode 2004-2006 weer elk jaar stijgt, maar nog onder het niveau ligt van de jaarlijkse uitgifte in de periode 2000-2004, die in die periode nog jaarlijks afnam.
Binnen de Randstad is vooral in de Noordvleugel sprake van een forse afname van de totaal uitgegeven hoeveelheid bedrijventerrein in de periode 2004-2006, maar dit is deels toe te schrijven aan een correctie in de gegevens. Verder zijn ook afnamen te zien in het Groene Hart en in de Hoeksche Waard in deze periode. Ook de gemiddelde jaarlijkse uitgifte laat een afname zien met uitzondering voor de Utrechtse Steden.

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Uitvoeringsdoelstellingen:

  • Versterking van Almere door substantiële groei samen met verbetering van de bereikbaarheid
  • Clustering grootschalige chemische industrie op Maasvlakte


Operationele doelstellingen:

  • Vergroten van de internationale concurrentiepositie van de Randstad als geheel


Algemene doelstellingen:

  • Versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland; krachtige steden; vitaal platteland; borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden; borging van de veiligheid

Aanvullende cijfers beschikbaar bij deze indicator


De resultaten van deze indicator worden vertekend door een kwaliteitsslag die met de enquêteresultaten van 2006 zijn doorgevoerd waardoor een deel van de ontwikkelingen is terug te voeren tot correcties in de gegevens (zie ook onder Technische toelichting).

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Basisgegevens bedrijventerreinen
Omschrijving
Stand en verandering van het totaal uitgegeven oppervlak voor bedrijventerrein en van de uitgifte van bedrijventerrein, naar gemeente, provincie en Randstadregio, voor de perioden 2000-2004 en 2004-2006. Daarnaast sluit de indicator aan bij de groeidoelstelling voor Almere zoals geformuleerd in de doelenboom.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De gegevens zijn afkomstig van de Enquête Bedrijventerreinen (IBIS) die jaarlijks door VROM in samenwerking met de provincies wordt gehouden onder de gemeenten. De groeicijfers zijn teruggerekend naar een jaarlijkse groeivoet om vergelijking mogelijk te maken tussen de vierjarige periode 2000-2004 en de tweejarige periode 2004-2006. Negatieve uitgifte van bedrijventerrein is buiten beschouwing gelaten omdat dit door gemeenten slechts incidenteel wordt aangegeven. In deze gevallen wordt, vaak nog ongebruikt terrein, teruggegeven aan de gemeente. Ook in de totaal cijfers zijn deze uitgiften niet meegenomen.In rapportage "IBIS WERKLOCATIES, De stand in planning en uitgifte van bedrijventerreinen 1 januari 2006 en de uitgifte in 2005" van ARCADIS en Stec Groep, die de enquête in samenwerking met de provincies, in opdracht van het Ministerie van VROM uitvoeren, wordt aangegeven dat met de resultaten per 2006 een forse kwaliteitsslag is gemaakt in de gegevens over bedrijventerreinen. Een belangrijk deel betreft correcties op bestaande gegevens. Dit verklaart voor een groot deel de sprong terug in het areaal bestaand bedrijventerrein. Zo zijn onder meer voor Noord-Holland nieuwe gegevens aangeleverd. In vergelijking met 2005 is hier op de bruto voorraad ruim 800 hectare in mindering gebracht. Daarnaast is in de provincies Zuid-Holland en Limburg een groot aantal solitaire terreinen uit de registratie afgevoerd. Het bruto oppervlak daalt in deze provincies hierdoor met ruim 200 hectare. De provincie Limburg tot slot voerde de afgelopen jaren ook kwaliteitsslagen door in de registratie.Helaas zijn deze correcties niet in de tijd terug doorgevoerd in de database waardoor bij historische analyses en tijdreeksen trendbreuken zichtbaar blijven die deels zijn terug te voeren op de doorgevoerde correcties in alleen de resultaten van enquêtejaar 2006.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Bedrijventerreinen per gemeente, provincie en Randstadregio 2004 - 2006 (indicator 2004, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.