Symposium “De rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat”

Nieuws

Dagelijks zijn onderwerpen als natuur, stikstof, luchtvervuiling en klimaat in het nieuws, maar hoe staat de leefomgeving er nu werkelijk voor? Discussies over deze onderwerpen hebben baat bij objectieve en actuele feiten en cijfers. Deze feiten en cijfers over ruimte, milieu, natuur en landschap zijn te vinden op het Compendium van de Leefomgeving (CLO). Op 1 oktober organiseren CBS, PBL, RIVM en WUR een feestelijk symposium in Wageningen ter ere van het 25-jarig bestaan van het CLO met als thema: de rol van feiten en cijfers in het maatschappelijk debat.

Het CLO is een website met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland. Het is een uitgave het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR). Deze organisaties ontsluiten in het Compendium zowel gegevens die zij zelf beheren, als gegevens die beschikbaar gesteld worden door andere partijen. Het CLO biedt beleidsmakers, politici, professionals en geïnteresseerde burgers op deze manier een actueel overzicht van gegevens over de leefomgeving. Hiermee faciliteert het CLO beleidsvorming en het maatschappelijke debat. 

Met een kleine 300.000 bezoekers en zo’n 700.000 pageviews per jaar is het CLO een gegevensplatform wat er inmiddels al 25 jaar toe doet. 

Symposium 25 jaar CLO
Het CLO viert op dinsdag 1 oktober het 25-jarig bestaan met een symposium in het Omnia-Congrescentrum in Wageningen. Tijdens dit symposium nemen sprekers Reinier van den Berg en Mark van Twist ons mee in de staat van de leefomgeving en de betekenis van cijfers in beleid en politiek. In workshops verkennen we het gebruik van indicatoren, data en modeluitkomsten in beleidsvorming en communicatie. Beleidsmakers, journalisten, wetenschappers, docenten en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd. 

Meer informatie staat in het programma en op de aanmeldpagina