Milieudruk door huishoudens: inleiding

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


Relevantie informatie met betrekking tot deze indicator is te vinden in:

Huishoudens leveren een bijdrage aan verschillende milieuthema's, waaronder Klimaatverandering, Vermesting, Verzuring, Verspreiding en Afvalbeheer

Belangrijkste bijdragen aan de milieubelasting in Nederland

Huishoudens dragen bij een de milieuthema's Klimaatverandering, Verzuring en grootschalige luchtverontreiniging, Vermesting, Verspreiding en Afvalbeheer. Belangrijke activiteiten die tot emissies naar lucht en oppervlaktewater en afval leiden zijn:

  • Ruimteverwarming (inclusief de verbranding van hout in open haarden);
  • Koken en warmtebereiding;
  • Houden van huisdieren;
  • Afsteken van vuurwerk;
  • Uitloging en corrosie van materialen (zoals zink uit dakgoten van woningen).

Welke milieubelasting wordt toegekend aan huishoudens

Met betrekking tot de emissies door consumenten moet er onderscheid worden gemaakt tussen directe en indirecte milieudruk. Alleen de directe milieudruk van huishoudens wordt in de statistieken toegedeeld aan huishoudens (bijvoorbeeld de emissies die ontstaan bij het koken op gas en de verwarming van huizen en het vrijkomen van huishoudelijk afval). Indirecte milieudruk door huishoudens wordt niet aan de huishoudens toegedeeld. De emissies die ontstaan bij de productie en levering van door huishoudens aangekochte goederen en diensten (bijvoorbeeld elektriciteit), wordt toegedeeld aan de sectoren waar de goederen en diensten worden geproduceerd (in het geval van het voorbeeld: de energiesector). Tenslotte valt de milieudruk die ontstaat door het woon- en werkverkeer en het recreatief verkeer door huishoudens onder Verkeer en vervoer.

Wat zijn huishoudens?

Een huishouden is een verzameling van één of meer personen die een woonruimte bewoont en daar zichzelf voorziet, of door derden wordt voorzien, in dagelijkse levensbehoeften. Huishoudens worden onderscheiden in particuliere en institutionele huishoudens:

  • Particulier huishouden: Een verzameling van één of meer personen die een woonruimte bewoont en zichzelf daar particulier, d.w.z. niet-bedrijfsmatig voorziet in dagelijkse levensbehoeften.
  • Institutioneel huishouden: Een verzameling van één of meer personen die een woonruimte bewoont en daar bedrijfsmatig wordt voorzien in dagelijkse levensbehoeften. Ook de huisvesting vindt bedrijfsmatig plaats. Bij personen in institutionele huishoudens gaat het om de bewoners van instellingen zoals verpleeg-, bejaarden- en kindertehuizen, gezinsvervangende tehuizen, revalidatiecentra en gevangenissen, die daar in principe voor langere tijd (zullen) verblijven.


Sector huishoudens is de institutionele sector van de economie. Deze omvat alle huishoudens die langer dan een jaar in Nederland verblijf houden. Een eigen bedrijf (eenmanszaak of personenvennootschap zonder rechtspersoonlijkheid), geen quasi-vennootschap zijnde, van leden van huishoudens wordt ook tot deze sector gerekend.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Milieudruk door huishoudens: inleiding
Omschrijving
Inleiding over de milieudruk die door huishoudens wordt veroorzaakt
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
07
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Milieudruk door huishoudens: inleiding (indicator 0136, versie 07,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.