Emissie van dioxinen naar lucht door afvalverbrandingsinstallaties, 1989-2002

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Na sanering van de AVI's is de emissie van dioxinen door AVI's vrijwel tot nul gereduceerd.

Afvalverbrandingsinstallaties stoten geen dioxinen meer uit

In de jaren tachtig bleek dat afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) een belangrijke bron van dioxinen waren. Onderzoek naar de emissie van dioxinen naar de lucht en naar de gevolgen voor de volksgezondheid toonde aan dat de concentraties van dioxinen in koemelk plaatselijk te hoog waren. Besloten werd een aantal kleine verbrandingsinstallaties te sluiten en de andere te voorzien van extra rookgasreinigingsapparatuur. Na deze sanering zijn de Nederlandse AVI's op dit moment de schoonste ter wereld en is de emissie van dioxinen door AVI's tot vrijwel nul gereduceerd. De grootste bron van dioxinen wordt nu gevormd door emissie uit gevelbetimmeringen van woningen (CCDM, 2004).

Bronnen

  • CCDM (2004). EmissieRegistratie, ronde 2004 met vastgestelde emissies over 1990, 1995, 2000, 2001 en 2002. Ministerie van VROM, Den Haag.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Emissie van dioxinen naar lucht door afvalverbrandingsinstallaties, 1989-2002 (indicator 0159, versie 05,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.