Zware metalen in zoet oppervlaktewater

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer bijgehouden.

Ontwikkelingen

Zware metalen hechten zich in meer of mindere mate aan zwevend stof. De concentraties zware metalen in zoet oppervlaktewater nemen in de loop van de tijd af, al is het verloop soms wat grillig. In 2002 voldoen chroom, kwik, cadmium en lood vrijwel overal aan het MTR, en in een groot aantal gevallen aan het VR (de streefwaarde). Nikkel en zink zijn in het Maastroomgebied in hoge mate MTR overschrijdend. Koper onderschrijdt het MTR slechts in een gering aantal punten.

Beleid

Het beleid is er op gericht de concentraties metalen terug te dringen tot onder het MTR (Maximaal Toegestaan Risico) en op wat langere termijn, zo mogelijk voor 2010, tot onder de VR (Verwaarloosbaar Risico of streefwaarde).

Relevantie

De waarden voor het MTR zijn gebaseerd op ecotoxicologische gronden. Dat betekent dat bij overschrijding van het MTR negatieve effecten op organismen niet kunnen worden uitgesloten. In het algemeen is het VR of de streefwaarde 100 keer zo laag als de MTR.

Methodiek

De concentraties van de zware metalen worden ieder jaar opnieuw bij de rijks- en regionale waterbeheerders opgevraagd. Weergegeven is de totale concentratie zware metalen (opgelost en geadsorbeerd aan zwevend materiaal). Van de individuele meetpunten wordt per jaar het 90-percentiel bepaald. Een 90-percentiel is het concentratieniveau dat in 10% van de metingen wordt overschreden. In de grafiek wordt per stroomgebied het gemiddelde van de 90-percentielen weergegeven geïndexeerd op het MTR of de streefwaarde (VR). Regionale wateren en rijkswateren worden dus geaggregeerd weergegeven.

Meetlocaties

  • De meetlocaties in de rivieren zijn meetlocaties gekozen door de Commissie Integraal Waterbeheer/Commissie Uitvoering Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (CIW/CUWVO), het betreft ca. 250 meetlocaties in regionale wateren.
  • Voor de rijkswateren is een groep meetlocaties samengesteld uit 25 door geselecteerde, representatieve locaties uit het totale meetnet van de rijkswateren waaronder meetpunten in Rijn, Maas, Schelde, IJssel, IJsselmeer en in een aantal kanalen en meren.

Bronnen

  • CIW (2004). Water in Beeld, Water in Cijfers; Voortgangsrapportage over het Waterbeheer in Nederland. Commissie Integraal Waterbeheer, Den Haag. http://www.waterinbeeld.nl/wib2004

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Zware metalen in zoet oppervlaktewater (indicator 0250, versie 06,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.