Geluidsschermen en ZOAB in Nederland, 1975-2000

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.

Er is geen data meer beschikbaar.

Langs rijkswegen is in totaal circa 450 km geluidsscherm geplaatst. Per jaar komt daar circa 20 km aan schermen bij. Langs spoorwegen gaat het in totaal om 110 km geluidsschermen. Inmiddels ligt op ruim de helft van de rijbanen (circa 3 000 km) op het rijkswegennet zeer open asfalt beton (ZOAB).

Ontwikkeling nationaal

Ontwikkeling per provincie

Slechts een zeer beperkt deel van de provinciale wegen is voorzien van geluidswerende voorzieningen zoals geluidsschermen of -wallen of ZOAB. De provincies maken dus nauwelijks gebruik van deze mogelijkheden om de geluidbelasting door het verkeer te verminderen. Zuid-Holland heeft de meeste voorzieningen getroffen. De provincie Zeeland voert een anti-ZOAB beleid. De provincie is verantwoordelijk voor deze maatregelen op provinciale wegen.

Beleid

Om het aantal situaties te verminderen met een geluidbelasting door het weg- en railverkeer (ruim) boven de wettelijke norm, is vanuit het Ministerie van VROM jaarlijks 15 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van geluidsschermen.
Door Rijkswaterstaat wordt op rijkswegen vrijwel altijd ZOAB aangelegd als het bestaande wegdek toe is aan vervanging. Dit 'stille' asfalt is aanvankelijk ontwikkeld vanwege andere gunstige eigenschappen dan de geluiddemping (verkeersveiligheid), maar blijkt ook een kosteneffectieve maatregel om het geluid van het wegverkeer te verminderen.
Door het ministerie van VROM is in 2001 daarom een subsidieregeling ingesteld om gemeentes te stimuleren om het wegdek van gemeentelijke wegen te voorzien van 'stil' asfalt. In 2001 was in het kader van deze regeling bijna 15 miljoen beschikbaar. Inmiddels zijn de budgetten toegekend voor de aanleg van circa 110 km 'stil' wegdek op gemeentelijke wegen.

Bronnen

  • IPO (2002). Interprovinciale rapportage Milieu, Water, Landbouw en Natuur 2002. Interprovinciaal overleg, Lelystad. In dit rapport vindt u een uitgebreide set van provinciale gegevens over milieu, water, natuur en landbouw voor het jaar 2001.
  • V&W (2000). Jaarrapport Weggegevens 1999. Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde, Delft.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
In het kader van de monitoring en evaluatie van overheidsprestaties ondervraagt het Interprovinciaal overleg jaarlijks alle provincies over hun milieubeleid.
Monitoring overheidsprestaties
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Geluidsschermen en ZOAB in Nederland, 1975-2000 (indicator 0405, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.