Atlas Leefomgeving: Milieu- en gezondheidsinformatie over uw leefomgeving

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


De Atlas Leefomgeving is te bereiken via onderstaande link.


Indicatoren met relevante informatie met betrekking tot de Atlas Leefomgeving zullen rechtstreeks gekoppeld worden.

Hoe veilig en gezond is uw leefomgeving? De Atlas Leefomgeving geeft informatie over de kwaliteit van uw leefomgeving. Het is een verzameling van milieu- en gezondheidsinformatie. Aan de hand van interactieve kaarten wordt informatie over bijvoorbeeld asbest, geluid, luchtkwaliteit, groen, bodem, ruimtelijke ordening en veiligheid gegeven. Gemeenten, provincies en het Rijk stellen deze beschikbaar voor geïnteresseerden en professionals.

Hoe kan ik Atlas Leefomgeving gebruiken?

In de Atlas Leefomgeving vindt u informatie op vier manieren. Om informatie op de kaart te krijgen moet u eerst een locatie kiezen.

  • 1.Op de kaart kijken: Na het invoeren van een locatie verschijnt het keuzemenu met thema's. In het keuzemenu kunt u op uw locatie beschikbare indicatoren aanvinken. De door u gekozen indicatoren worden dan zichtbaar op de kaart met een korte beschrijving.
  • 2.Kaarten vergelijken: Op 'Bekijk en vergelijk' kunt u twee locaties of indicatoren met elkaar vergelijken door in het menu boven op 'vergelijken' te klikken. Er verschijnt dan een tweede scherm met indicatoren. Na uw keuze van locaties en indicatoren ziet u bijvoorbeeld in een oogopslag of er meer of minder lawaai is in de ene omgeving dan in de andere.
  • 3.Meer weten: Op 'Meer weten' vindt u informatie over de onderwerpen in de Atlas Leefomgeving. Bijvoorbeeld over de invloed van lucht of groen op uw gezondheid en de maatregelen die de overheid neemt om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Ook vindt u er tips over wat u zelf kunt ondernemen om uw leefomgeving prettiger te maken.
  • 4.Meedoen: Wilt u uw mening geven, of klachten of ideeën indienen? Dit kan via 'meedoen'. U kunt ideeën, documenten en zelfgemaakte kaarten uitwisselen, aan een discussieforum meedoen of zelf een forum starten. Ook kunt u informatie uit de atlas gebruiken voor uw eigen website (via gereedschap - embedden)

Wat is het doel van de Atlas Leefomgeving?

Gemeenten, provincies, milieudiensten, GGD'en, (Rijks)overheden en kennisinstituten beschikken over veel informatie over de leefomgeving, vaak in de vorm van kaarten. Op de Atlas Leefomgeving wordt deze informatie in relatie tot veiligheid en gezondheid op een begrijpelijke manier aan professionele en niet professionele gebruikers getoond. Hierbij wordt handelingsperspectief geboden en de mogelijkheid gegeven om de informatie in eigen websites binnen te halen ("embedden").

Atlas onderdeel van Nationale aanpak milieu en gezonheid (NAMG)

Het kabinet heeft in de Nationale aanpak milieu & gezondheid toegezegd een elektronisch systeem te ontwikkelen dat op begrijpelijke wijze inzicht geeft in de kwaliteit van de leefomgeving en de relatie daarvan met de gezondheid en veiligheid van burgers. Uitgangspunt hierbij is dat allerlei bestaande initiatieven en ontwikkelingen op dit vlak worden samengebracht. Ook informatie uit het Compendium voor de Leefomgeving is opgenomen in de Atlas Leefomgeving.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Atlas van de Leefomgeving
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
RIVM i.o.v. Ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincies en gemeenten
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Atlas Leefomgeving: Milieu- en gezondheidsinformatie over uw leefomgeving (indicator 0571, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.