Beekvissen en waterkwaliteit

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is afgesloten. Nieuwe informatie over beekvissen en waterkwaliteit is te vinden in:

Voorkomen doelsoorten vissen in beken en rivieren.

In beken komen momenteel veel minder soorten beekvissen voor dan onder natuurlijke omstandigheden mogelijk is.

Ontwikkeling

Beken komen vooral voor in het heuvelland van Limburg en op de hogere zandgronden. Er zijn vrijwel geen stroomgebieden van beken in Nederland waarin meer dan 75% van de mogelijk aanwezige vissoorten voorkomt. Met name in het noorden en oosten zijn weinig vissoorten te vinden. In het zuiden is de situatie gemiddeld genomen iets beter, maar ook daar komen minder soorten beekvissen voor dan onder natuurlijke omstandigheden verwacht mag worden. Veel vissoorten zijn achteruitgegaan door de verslechterde waterkwaliteit en kanalisatie en normalisatie. Bij kanalisatie en normalisatie van beken worden beken rechtgetrokken en het dwarsprofiel van beken veranderd zodat een steil talud ontstaat. Slechts ongeveer 4% van de beken heeft nog min of meer de oorspronkelijke vorm. Daarnaast zijn er in de beken stuwen aangelegd die barriëres vormen voor vissen. Maar de laatste jaren is er weer aandacht voor herstel van de meandering en het oorspronkelijke profiel van beken. Ook zijn op veel plaatsen in Nederland vispassages aangelegd waar trekkende vissen stuwen en dergelijke kunnen passeren. In de Regge zijn na het gereedkomen van vispassages enkele beekvissen teruggekeerd, waaronder winde en kopvoorn.

Bronnen

  • Bal, D., H.M. Beije, M. Fellinger, R. Haveman, A.J.F.M. van Opstal en F.J. van Zadelhoff (2001). Handboek Natuurdoeltypen. Tweede, geheel herziene editie. Rapport Expertisecentrum LNV nr 2001/020, Ministerie van Landbouw, natuurbeheer en visserij, Wageningen.
  • Higler, L.W.G., H.M. Beije en W. van der Hoek (1995). Stromen in het landschap; ecosysteemvisie beken en beekdalen. IBN-DLO. Wageningen.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Door het Ministerie van LNV is een aantal beekvissen aangewezen als doelsoort van het natuurbeleid. Dat zijn vissoorten die van internationaal belang zijn en/of in Nederland bedreigd worden. De kaart geeft de ligging van stroomgebieden van beken weer met het percentage aangetroffen doelsoorten per stroomgebied. In totaal zijn 17 soorten als doelsoorten vastgesteld waarvan 12 voor langzaam stromende beken en 12 voor snel-stromende beken (zie tabel). Snelstromende beken komen voor in het heuvelland en de Achterhoek, langzaam stromende beken in de rest van Nederland.De gegevens over de verspreiding van vissoorten zijn afkomstig van de database van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg van 2001, de database van de vissenatlas van de Nie uit 1996 en de 'Database Limnodata Neerlandica' van de STOWA van 2001.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Beekvissen en waterkwaliteit (indicator 1208, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.