Inleiding herintroductie soorten

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Sinds 1908 zijn 7 soorten, die uit Nederland verdwenen waren, geherintroduceerd. Bij 15 andere soorten heeft een locale herintroductie plaatsgevonden. Meer dan de helft van de herintroducties is succesvol.

Herintroductie van soorten
SoortJaarType herintroductieSucces
    
Kwak1908 1)LokaalMislukt 2)
Rugstreeppad1935Lokaal Niet beschouwd 3)
Grauwe gans1964LandelijkNiet beschouwd 4)
Raaf1969LandelijkSuccesvol
Ooievaar1969LokaalSuccesvol
Beekforel1977LokaalNiet beschouwd 3)
Vlagzalm1978LandelijkMislukt 5)
Gentiaanblauwtje1983LokaalNiet beschouwd 6)
Bever1988LandelijkSuccesvol
Pimpernelblauwtje1990LandelijkSuccesvol
Donker pimpernelblauwtje1990LandelijkMinder succesvol
Boomkikker1992LokaalSuccesvol
Das1992LokaalSuccesvol
Edelhert1992LokaalSuccesvol
Zilveren maan1993LocaalMinder succesvol
Vuursalamander1993LokaalNiet beschouwd 3)
Bosparelmoervlinder1995LokaalMislukt
Muurhagedis1995BijplaatsingNiet beschouwd
Rode bosmier2000?LokaalNiet beschouwd 7)
Hamster2002LokaalSuccesvol
Otter2002LandelijkMinder succesvol
Geelbuikvuurpad2005LokaalTe korte periode
Korhoen2007LokaalTe korte periode
Steenuil2007BijplaatsingNiet beschouwd
Zeearend LandelijkNiet beschouwd 8)
Noten:1) diverse jaren vanaf 1908 2) deels losgelaten exemplaren uit dierentuinen en spontane vestiging. 3) niet officieel 4) uitbreiding vooral door spontane vestiging 5) mislukt door riooloverstort 6) in kader van experiment met maaibeheer en sterfte 7) onbekend 8) gepland maar niet uitgezet, spontane vestiging in 2006
Bron: CBS, Min. LNV dir. kennisCBS/MNC/aug08

Historie

Uitzetten van dieren in het wild, zowel van inheems en uitheemse soorten is al een eeuwenoude praktijk. In het verleden ging het vooral om bejaagbare en bevisbare soorten, zoals wild zwijn, edelhert, damhert, moeflon, konijn, patrijs, fazant en vissen. Het legaal uitzetten van dieren gebeurt tegenwoordig vrijwel alleen uit reden van natuurbescherming. De afgelopen 100 jaar zijn voor verscheidene verdwenen of bedreigde soorten herintroductie projecten gestart.

Herintroductie dieren

Voor een aantal soorten zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en vlinders zijn herintroductie-programma's uitgevoerd of in uitvoering. De meeste herintroducties zijn min of meer succesvol, zie daarvoor ook de afzonderlijke indicatoren van het Milieu- en Natuurcompendium. Een succesvolle herintroductie is meestal niet alleen een gevolg van de herintroductie zelf, maar ook van het verbeteren van de leefomstandigheden.

Herintroductie planten

Voorbeelden van locale herintroducties bij planten zijn groot zeegras, valkruid, jeneverbes, zwarte populier en diverse akkeronkruiden (Smulders et al., 2006). De landelijke en locale herintroducties van planten zijn echter nog nooit systematisch in kaart gebracht, al is er over het uitzaaien van planten veel geschreven. Daarom is het niet mogelijk hiervan een overzicht te geven.

Criteria herintroductie

Herintroductie is het uitzetten van dieren of planten met als doel populaties van soorten die geheel uit Nederland landelijk zijn verdwenen te herstellen. Het uitzetten (introductie) van uitheemse soorten valt niet onder herintroducties. Als het gaat om uitzettingen in gebieden waar de soort niet of niet meer voorkomt, maar elders in het land nog wel, spreekt men van locale herintroducties.
Er zijn verscheidene criteria waaraan een soort wil voldoen om voor herintroductie in aanmerking te komen. Hierbij zijn ook de richtlijnen die zijn uitgegeven door de IUCN (1998) een leidraad voor Nederland. In ieder geval moet de oorzaak van het verdwijnen bekend en weggenomen zijn voordat een herintroductie zinvol kan zijn. Een belangrijke overweging is ook of er een kans is op spontane terugkeer van de soort. Als dat het geval is, zal meestal niet tot herintroductie besloten worden. Verder zijn het meestal aansprekende soorten waarvoor herintroductie projecten uitgevoerd zijn of in uitvoering zijn, omdat voor deze soorten een breed draagvlak verondersteld wordt. De soorten die uitgezet zijn bij een herintroductie zijn veelal afkomstig uit in het wild levende populaties in het buitenland. De genetische samenstelling van de populatie moet zoveel mogelijk overeenkomen met de verdwenen Nederlandse populatie. In sommige gevallen worden ook fokprogramma's opgezet om over voldoende dieren te kunnen beschikken. Voor locale herintroducties wordt ook gebruik gemaakt van materiaal afkomstig van Nederlandse populaties.

Wettelijke bepalingen

Het is volgens de Flora- en Faunawet verboden dieren of eieren van dieren in de vrije natuur uit te zetten. Voor herintroductie-programma's verleent het Ministerie van LNV vergunningen.
Voor het uitzetten van vissen is alleen een vergunning noodzakelijk voor soorten die niet in de visserijwet van 1963 worden genoemd.

Bronnen

  • Crombaghs, B.H.J.M. (1992). De boomkikker Hyla arborea in Noord-Brabant. Hoe lang nog? Verslag van de ontwikkelingen van een uitzetexperiment in de Leemkuilen te Udenhout. Limes Divergens, Adviesbureau voor Natuur & Landschap, Nijmegen. Rapport 92/2
  • Crombaghs, B.H.J.M. (1992). De boomkikker Hyla arborea in de Leemkuilen te Udenhout. Verslag van de ontwikkelingen in 1992. Limes Divergens, Adviesbureau voor Natuur & Landschap, Nijmegen. Rapport 92/6.
  • IUCN (1998). Guidelines for re-introductions. Prepared by the IUCN/SSC Re-introduction Specialist Group. IUCN, Gland, Switserland & Cambridge, UK.
  • Provincie Limburg (2007) Hamsterinventarisatie Mergelland-West, Sittard, Puth en Koningsbosch in het najaar 2006. Provincie Limburg, Maastricht.
  • Sluiter, J.A. (1997) Achtergronden van (her)introductie en een overzicht van de herintroductie projecten in Nederland. In: H.P.Nooteboom (ed.) Voor en tegen van herintroductie van dieren in Nederland. Mededeling 31, Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming: 5-15.
  • Smulders, M.J.M., P.F.P. Arens, H.A.H. Jansman, J. Buitenveld, G.W.T.A. Groot Bruinderink en H.P. Koelewijn (2006). Herintroduceren van soorten, bijplaatsen of verplaatsen: een afwegingskader. Alterra rapport 1390. Alterra, Wageningen.
  • Stavast, F. (2008). Een overzicht van herintroducties van dieren 1980-2008. DK nieuwsbrief: 8.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Inleiding herintroductie soorten
Omschrijving
Inleiding op het onderwerp herintroductie met overzicht van herintroducties.
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
Succesvol = toename over de gehele periode; Minder succesvol = geen toename over gehele periode; mislukt = populatie verdwenen
Basistabel
zie bovenstaande tabel
Geografische verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
onregelmatig
Achtergrondliteratuur
Smulders, M.J.M., P.F.P. Arens, H.A.H. Jansman, J. Buitenveld, G.W.T.A. Groot Bruinderink en H.P. Koelewijn (2006). Herintroduceren van soorten, bijplaatsen of verplaatsen: een afwegingskader. Alterra rapport 1390. Alterra, Wageningen.
Opmerking
Van bijzondere herintroducties zoals het bijplaatsen van individuen bij een bestaande populatie en het verplaatsen van populaties zijn niet op hun succes beoordeeld . Dat geldt tevens voor soorten die nog maar kort geleden zijn uitgezet.
Betrouwbaarheidscodering
Beoordeling deels gebaseerd op deskundigen-oordeel

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Inleiding herintroductie soorten (indicator 1474, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.