Bedrijfsvestigingen en werkzame personen naar locatietype, 2002 - 2008

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator, die verbonden is aan de monitoring van de Nota Ruimte, wordt niet meer bijgehouden (de Nota Ruimte is geen vigerend ruimtelijk beleid meer).

Informatie over economische ontwikkeling, werkgelegenheid en bedrijventerreinen is nog steeds beschikbaar.

Het beleid van de Nota Ruimte streeft naar een concentratie van stedelijke ontwikkelingen, waar mogelijk binnen bestaand bebouwd gebied, direct daarop aansluitend of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. In de periode 2006 - 2008 is het aantal bedrijfsvestigingen flink toegenomen. Het grootste deel van de uitbreiding vond plaats binnen of direct grenzend aan het bebouwd gebied 2000. Ook het aantal verspreid gelegen vestigingen buiten bebouwd gebied nam toe. Maar het aandeel hiervan in de totale uitbreiding was met 9% in de periode 2006 - 2008 kleiner dan in de perioden daarvoor.

Toelichting locatietype nieuwe bedrijfsvestigingen

De veranderingen van bedrijfsvestigingen en werkzame personen zijn onderscheiden naar locatie ten opzichte van het bebouwd gebied 2000 (BBG2000). Hierbij worden vier locatietypen onderscheiden:

  • In bebouwd gebied 2000
  • Aan bebouwd gebied 2000
  • Geclusterd buiten bebouwd gebied 2000 (o.a. uitleglocaties)
  • Verspreid buiten bebouwd gebied 2000

Werkgelegenheid buiten bebouwd gebied 2000

Het beleid in de Nota Ruimte is gericht op een concentratie van stedelijke ontwikkelingen, niet alleen in de aangewezen nationale bundelingsgebieden, maar waar mogelijk ook binnen bestaand bebouwd gebied, direct daarop aansluitend of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. In deze indicator gaat het vooral om de aard van de ontwikkelingen buiten bestaand bebouwd gebied. Uitleglocaties waar ten tijde van vaststelling van de begrenzing bebouwd gebied al gebouwd werd, zijn veelal binnen de begrenzing terecht gekomen. Deze locaties worden in de eerste paar jaren na vaststelling van de begrenzing volgebouwd. Hierdoor is het aandeel nieuwe werkgelegenheid binnen bebouwd gebied in deze eerste jaren relatief hoog. Daarom kijken we hier vooral naar de periode van na 2002. Informatie over de intensivering binnen bestaand bebouwd gebied is te vinden in:

Verandering bedrijfsvestigingen en werkzame personen buiten bebouwd gebied 2000

Het grootste deel van de toegevoegde bedrijfsvestigingen in de afgelopen periode ligt binnen of grenst direct aan BBG2000. Het aandeel geclusterde en het aandeel verspreid in het buitengebied gelegen nieuwe bedrijfsvestigingen waren ongeveer even groot. In de periode 2006 - 2008 vond ongeveer 9% van de uitbreiding op verspreide locaties plaats. In de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland kwamen relatief veel nieuwe vestigingen verspreid in het buitengebied terecht.
De ontwikkeling van werkzame personen laat in de afgelopen periode een grillig beeld zien. In de periode 2002 - 2006 was er in verschillende provincies een afname van het aantal werkzame personen. Deze afname vond vooral plaats binnen het BBG2000. Buiten het BBG2000 was er een toename van het aantal werkzame personen. In de recente periode 2006 - 2008 was er in elke provincie groei van het aantal werkzame personen. Het overgrote deel hiervan was binnen BBG2000. Het aandeel van de uitbreiding op verspreid buiten bebouwd gebied gelegen locaties was 14%.

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Uitvoeringsdoelstellingen:

  • Bundeling van verstedelijking en economische activiteiten, optimale benutting van verdichtingsmogelijkheden


Operationele doelstellingen:

  • Verbeteren van de leefbaarheid en de sociaaleconomische positie van de steden; behoud en versterking van de variatie tussen stad en land; vergroten van de internationale concurrentiepositie van de Randstad als geheel


Algemene doelstellingen:

  • Versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland; krachtige steden; borging en ontwikkeling van belangrijke (inter) nationale ruimtelijke waarden

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Werkgelegenheid naar locatietype
Omschrijving
Verandering van aantal bedrijfsvestigingen en werkzame personen is onderscheiden naar de locatie ten opzichte van bebouwd gebied 2000 (bg2000).
De volgende vier locatietypen zijn onderscheiden: - binnen bebouwd gebied 2000 - aan bebouwd gebied 2000 - geclusterd buiten bebouwd gebied 2000 (o.a. uitleglocaties) - verspreid buiten bebouwd gebied 2000
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
Vestigingen uit het LISA-bestand zijn gelokaliseerd met behulp van het bestand Adrescoördinaten Nederland. Voor de vestigingen buiten bebouwd gebied 2000 is vervolgens bepaald of deze aan bg2000 zijn gelegen. Hierbij is een buffer gehanteerd van 100 meter rond bg2000. Voor de resterende bedrijfsvestigingen buiten bg2000 is bepaald of deze geclusterd dan wel verspreid liggen. Vestigingen binnen nieuwe woningbouwlocaties (zie indicator 2008_clo) zijn hierbij als geclusterd binnen woongebied beschouwd. Voor de bepaling van clustering binnen nieuwe werkgebieden zijn het aantal vestigingen en werkzame personen ingeteld naar 50-bij-50-meter-vierkanten. Hierbij zijn alleen vestigingen met meer dan 1 werkzame persoon meegenomen. Vervolgens zijn het totaal aantal werkzame personen en vestigingen in een omgeving van 5-bij-5-gridcellen berekend (FOCALSUM 5 bij 5 rectangle). Gridcellen met zowel tien of meer vestigingen als tien of meer werkzame personen binnen deze omgeving zijn als geclusterd beschouwd.
Uiteindelijk zijn totalen voor 2000, 2004, 2006 en 2008 (vestigingen en werkzame personen) per provincie naar de gebiedsindeling in, aan, geclusterd en verspreid berekend. Het verschil tussen de jaren vormt de netto uitbreiding. LISA bevat geen informatie over opheffing of oprichting van vestigingen zodat alleen de netto uitbreiding kan worden berekend.
LISA registreert het aantal werkzame personen op vestigingsniveau. Aangezien een werkzame persoon bij meerdere vestigingen werkzaam kan zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand vier dagen in loondienst is en één dag actief is als zelfstandig ondernemer, geven de uiteindelijke werkgelegenheidscijfers feitelijk inzicht in het totaal aantal bezette arbeidsplaatsen of banen.
Basistabel
LISAAdrescoördinaten Nederland (ACN)
Geografische verdeling
Provincies in Nederland
Verschijningsfrequentie
-
Achtergrondliteratuur
VROM (2004), Begrenzing bebouwd gebied 2000, Den Haag: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Directoraat-Generaal Ruimte.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Bedrijfsvestigingen en werkzame personen naar locatietype, 2002 - 2008 (indicator 2009, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.