Banen en specialisatie in de zakelijke dienstverlening, 2009

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator  is afgesloten. Voor meer informatie over werkgelegenheid wordt u doorverwezen naar indicatoren

De werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening is vooral in de Noordvleugel van de Randstad vertegenwoordigd. Daarbuiten met name in de grotere steden.

Banen in de zakelijke dienstverlening zijn relatief sterk vertegenwoordigd in Amsterdam en Utrecht

Grote steden zoals Amsterdam en Utrecht, maar ook omliggende gemeenten hebben een groot aantal banen in deze sector. Ook Den Haag en Rotterdam kennen veel banen in de zakelijke dienstverlening. Amsterdam kent vooral financiële instellingen. Andere instellingen in de zakelijke dienstverlening zijn bijv. uitgeverijen, post- en telecommunicatie, verzekeringswezen, pensioenfondsen, verhuur en handel in onroerend goed, verhuur van transportmiddelen, computerservice en informatietechnologie, speur- en ontwikkelingswerk, onderzoekscentra en overige zakelijke diensten (advocaten, advies en organisatie, architecten, reclame, reiniging enzovoort).
Relatief gezien scoort de Zuidvleugel beduidend lager dan de Noordvleugel, met name omdat de gemeenten in het zuiden van de Randstad meer banen in de industrie en de logistiek hebben.

Buiten de Randstad vooral in de grotere steden

Buiten de Randstad is de zakelijke dienstverlening vooral in de grotere steden (over)vertegenwoordigd. Noord-Brabant kent grote concentraties in steden als Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Banen en specialisatie in de zakelijke dienstverlening per gemeente
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
De specialisatie van de gemeenten wordt berekend via locatiequotiënten. Hierbij wordt het aandeel banen in de sector in de gemeente gedeeld door het aandeel banen in de sector in Nederland als geheel. Een score lager dan 1 betekent dat de sector is ondervertegenwoordigd in de totale werkgelegenheid in de gemeente, in vergelijking met het Nederlands gemiddelde. Een score hoger dan 1 dat de sector is oververtegenwoordigd in de gemeente.De sectoren worden bepaald aan de hand van de Standaardsbedrijfsindeling (SBI). De zakelijke dienstverlening bestaat uit de codes: 18, 53, 58, 59, 61 t/m 66, 68 t/m 74, 77, 78 en 80 t/m 82
Basistabel
LISA (data 1996 - 2009)LISA is een databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaald werk wordt verricht. De kerngegevens per vestiging hebben een ruimtelijke component (adresgegevens) en een sociaal-economische component (werkgelegenheid en economische activiteit). Door de beschikbaarheid van dit type beschrijvende gegevens voor heel Nederland vormt het LISA vestigingenregister een basisbestand voor sociaal-economisch en ruimtelijk onderzoek. Het op vestigingsniveau beschikbaar hebben van gegevens maakt het mogelijk op elk willekeurig geografisch niveau statistieken te maken over de productiestructuur en de werkgelegenheidsontwikkeling. Het LISA bestand bevat gegevens van ruim 829.000 vestigingen. Per vestiging zijn voor heel Nederland de volgende gegevens beschikbaar: naam vestiging, vestigingsadres, correspondentieadres, activiteitencode (SBI 2008), aantal mannen fulltime, vrouwen fulltime, mannen parttime, vrouwen parttime. LISA ziet een vestiging als ruimtelijk-economische eenheid. Meervoudige opname van een vestiging (bijvoorbeeld als van een vestiging meerdere juridische eenheden bestaan) is tot een minimum beperkt. Ook maakt LISA geen onderscheid in ondernemingen, bedrijven of vestigingen. Kortom; LISA registreert elke locatie in Nederland waar wordt gewerkt, ook al maakt de betreffende vestiging onderdeel uit van een onderneming waarvan de hoofdvestiging elders gelokaliseerd is. Niet opgenomen zijn vestigingen in de akker- en tuinbouw en vestigingen die zich bezig houden met het fokken en houden van dieren. Voor de completering van statistieken wordt voor deze groep bedrijven gebruik gemaakt van de landbouw meitellingen van het CBS. Variabelen die uit het LISA worden gebruikt zijn dus het aantal vestigingen, het vestigingsadres inclusief de gemeentenaam, het aantal banen en de activiteitencode.
Geografische verdeling
Gemeentes van Nederland
Verschijningsfrequentie
Het bestand van LISA wordt elk jaar geactualiseerd
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Banen en specialisatie in de zakelijke dienstverlening, 2009 (indicator 2080, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.