Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid, 2002

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is afgesloten.

Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid

De Regeling Subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebieden (SGB) bestond sinds 2001. De SGB bundelde de regelingen Gebiedsgericht Milieubeleid (SGM), Verdrogingbeleid (GeBeVe), Waardevolle Cultuurlandschappen (WCL), Natte Ecologische Verbindingszones (A2) en Reconstructie van landbouwgebieden. In principe is de SGB in het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) opgegaan, maar projecten die eerder op basis van de SGB zijn gestart, worden op deze basis voortgezet.

Door de provincies zijn 78 gebieden aangewezen die in aanmerking komen voor rijkssubsidiegeld in het kader van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB). Het zijn gebieden waar sprake is van samenhangende en meervoudige problemen op het terrein van landbouw, natuur, landschap, recreatie, cultuurhistorie, water en milieu.

78 SGB-gebieden aangewezen

In het kader van de bestuursovereenkomst voor de gebiedsgerichte inrichting van het landelijk gebied 2002-2004, hebben de provincies 78 gebieden aangewezen; de zogenaamde SGB-gebieden (Schotten et al, 2003). SGB staat officieel voor "Regeling Subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebieden", afgekort Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid. Volgens een citaat uit de regeling (LNV, VROM en VenW, 2001) zijn het gebieden die "uit het oogpunt van landbouw, natuur, bos, landschap, openluchtrecreatie, cultuurhistorie, water en milieu kwetsbaar zijn en waarin sprake is van een samenhangende en meervoudige problematiek voor deze beleidsterreinen waarvoor gezocht wordt naar een integrale oplossing, met inachtneming van rijksbeleid terzake".

Toelichting Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid

De SGB-regeling bestaat sinds 2001. De eerste beschikkingen in het kader van deze regeling werden eind 2002 uitgegeven. Het is een instrument om projecten gericht op kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied integraal uit te voeren. Voor de diverse vormen van gebruik van het landelijk gebied zijn de volgende doelen geformuleerd:

  • Voor de kwetsbare functies natuur en drinkwaterwinning: het bestrijden van de verdroging en vermindering van de milieudruk door vermestende en verzurende stoffen en bestrijdingsmiddelen.
  • Voor de functie recreatie zijn de doelen gericht op vermindering van verstoring door geluid, stank en licht.
  • Ook voor de kwetsbare functies bos en landschap en landbouw zijn doelstellingen geformuleerd.

In het kader van deze SGB-regeling wordt door het Rijk subsidiegeld beschikbaar gesteld. Voor de periode 2002 - 2005 is dat 142 miljoen euro op een totaal bedrag van 487 miljoen euro, dat aan diverse projecten wordt besteed.De SGB-regeling vervangt een aantal voormalige regelingen, zoals de GeBeVe-regeling (verdrogingsbestrijding), Waardevolle cultuurlandschappen (WCL), de SGM-regeling (Subsidieregeling gebiedsgericht milieubeleid) en de regeling ROM-gebieden. De regeling omvat tevens de Reconstructiegebieden. Het is de bedoeling dat uiteindelijk meer regelingen voor het landelijk gebied opgaan in de SGB. Daarnaast bestaat het voornemen om de SGB-regeling in 2005 op te laten gaan in het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).

Relatie SGB-gebieden met Milieubeschermingsgebieden

In 2002 is circa 1 miljoen hectare van Nederland aangewezen als Milieubeschermingsgebied. Milieubeschermingsgebieden zijn gebieden waarin de kwaliteit van een of meerdere milieuaspecten bijzondere bescherming behoeft.SGB-gebieden hebben geen directe relatie met Milieubeschermingsgebieden. De wet milieubeheer geeft middels voorschriften aan wat er in milieubeschermingsgebieden wel en niet is toegestaan. Voor SGB-gebieden is subsidie beschikbaar voor projecten gericht op het oplossen van problemen.

Bronnen

  • LNV, VROM en VenW (2001). Regeling Subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebieden. Directie Juridische Zaken, 20 september 2001, Nr. TRCJZ/2001/5511.
  • Schotten, C.G.J. et al (2003). Gebiedenatlas 2003. MNP-RIVM, rapport 408 651 002, Bilthoven.

Relevante informatie

  • Er is een speciale website over gebiedsgericht beleid waar veel informatie, beleidsdocumenten en een toelichting op begrippen over het gebiedsgericht beleid bijeen zijn gebracht.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid, 2002 (indicator 0448, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.