Beheersvormen in bossen

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Het bosbeleid richt zich op het verkrijgen van meer natuurlijk bos. Dat komt tot uiting in het omvormen naar meer ongelijkjarig en spontaan bos, waaruit al meer dan een kwart van het Nederlandse bosareaal bestaat.

Percentage van het bosareaal met een bepaalde beheersvorm
Nederlandse naam%
 
Opgaand bos82,7
w.v. Gelijkjarig63,8
Omvorming naar ongelijkjarig 18,8
 
Bijzonder opgaand bos6,5
Landgoedbos, schermbos en boombos 2,3
Spontaan bos en struweel (< 8 m) 4,2
  
Griend en hakhout 1,7
  
Lanen, houtwallen en singels 3,4
Bron: MFV-bosCBS/NC/nov03

Toestand

Circa 92% van het bos is opgaand bos. Ruim de helft van de bossen is gelijkjarig en wijkt daarmee sterk af van natuurlijk bos. In natuurlijk bos komen namelijk bomen van allerlei leeftijden naast elkaar voor. Een deel van het bos wordt omgevormd van gelijkjarig naar een ongelijkjarig bomenbestand. Daarmee gaat het bos al wat meer lijken op natuurlijk bos. Hakhout en griend zijn weinig aangetroffen. Verder is er momenteel bijna 2 procent spontaan bos.

Bronnen

  • Dirkse, G.M. en W.P. Daamen (2000). Pilot Meetnet Functievervulling bos, natuur en landschap. Alterra-rapport 097. Wageningen.
  • Dirkse, G.M., W.P. Daamen en H. Schoonderwoerd (2003). Het Nederlandse bos 2001-2002. Expertisecentrum LNV. Wageningen.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Opgaand bos is bos met meer dan 60% kroonbedekking (dat is de bodembedekking van bovenaf gezien), exclusief hakhout, lanen en dergelijke afwijkende bosvormen. De gegevens zijn gebaseerd op de metingen in 2001en 2002 van het Meetnet Functievervulling Bos. Daarin worden de bossen onderzocht met behulp van een steekproef van 3600 meetpunten van 300 m2. De cijfers zijn indicatief, want in 2002 is pas de helft van het aantal meetpunten onderzocht.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
07
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Beheersvormen in bossen (indicator 1168, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.