Vogels van oude bossen op hogere zandgronden

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Vogels die kenmerkend zijn voor oude bossen nemen na een aanvankelijke toename na 1950 de laatste jaren weer af.

Ontwikkeling vogels van oude bossen

Zangvogels en spechten, die karakteristiek zijn voor oude bossen komen in 1990 meer voor dan in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Dat is niet zo verwonderlijk, want er zijn meer oude bossen bij gekomen. Opmerkelijk is dat deze groep soorten de laatste jaren niet verder toeneemt, maar zelfs afneemt. Sommige soorten van deze bosvogels nemen nog verder toe, maar andere gaan achteruit, waaronder de fluiter.

Oorzaken achteruitgang

De oorzaak van de afname is nog weinig duidelijk; mogelijk spelen verzuring en verdroging een rol. Veranderde omstandigheden in de overwinteringgebieden van fluiter en gekraagde roodstaart kunnen ook van invloed zijn.

Bronnen

  • Dijk, A.J. van, A. Boele, L. van den Bremer, F. Hustings, W. van Manen, A. van Kleunen, K. Koffijberg, W. Teunissen, C. van Turnhout, B. Voslamber, F. Willems, D. Zoetebier en C.L. Plate (2007). Broedvogels in Nederland 2005. SOVON-monitoringrapport 2007/01. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Vogels van oude bossen op hogere zandgronden
Omschrijving
Ontwikkeling populatie van vogels die kenmerkend zijn voor oude bossen
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
-
Basistabel
De index van de betrokken soorten met hun trend staan op het tabblad afzonderlijke soorten onder Download figuurdata.
Geografische verdeling
De Soortgroep Trend Index (STI) betreft de gemiddelde index van de volgende soorten per soortgroep (met 1990 = 100): Vogels van oude bossen op de hogere zandgronden: boomklever, fluiter, gekraagde roodstaart, glanskop, grote bonte specht, houtsnip en zwarte specht. De gegevens zijn afkomstig uit het landelijke broedvogelmeetnet van het Netwerk Ecologische Monitoring.
Andere variabelen
geen
Verschijningsfrequentie
jaarlijks
Achtergrondliteratuur
Dijk, A.J. van, A. Boele, L. van den Bremer, F. Hustings, W. van Manen, A. van Kleunen, K. Koffijberg, W. Teunissen, C. van Turnhout, B. Voslamber, F. Willems, D. Zoetebier en C.L. Plate (2007). Broedvogels in Nederland 2005. SOVON-monitoringrapport 2007/01. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.
Opmerking
geen
Betrouwbaarheidscodering
Schatting gebaseerd op een groot aantal (zeer accurate) metingen, waarbij representa-tiviteit van de gegevens vrijwel volledig is.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
12
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
07
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Vogels van oude bossen op hogere zandgronden (indicator 1170, versie 06,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.