Tong en schol in Waddenzee, 1970-2012

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

De Waddenzee heeft voor tong en schol een functie als kraam- en kinderkamer. De biomassa van jonge tong is vrijwel constant gebleven, terwijl die van schol afneemt.

Ontwikkeling tong

De biomassa van jonge tong in de Waddenzee is sinds 1970 vrijwel constant gebleven met een paar uitschieters van sterke jaarklassen. De paaiplaatsen van tong liggen dicht onder de Noordzeekust. Eieren en larven worden door de stroom verder in de richting van de kust verplaatst. Een deel van de larven komt terecht in de Waddenzee en groeit daar op. Jonge tong verblijft alleen in het eerste levensjaar in de Waddenzee; daarna trekken ze naar dieper water.

Ontwikkeling schol

Sinds 1990 is de biomassa van jonge schol in de Waddenzee geleidelijk afgenomen. De paaiplaatsen van schol liggen vooral in de open Noordzee. Eieren en larven worden door de stroom verder in de richting van de kust verplaatst, net als bij tong. Een deel van de larven komt terecht in de Waddenzee en groeit daar op. Schol leeft in zijn eerste levensjaar in water dat minder dan vier meter diep is. Naarmate schol ouder wordt, zoekt hij geleidelijk dieper water op. De snelst groeiende exemplaren verlaten al aan het einde van hun eerste levensjaar de Waddenzee, maar een deel blijft hier ook nog gedurende het tweede levensjaar. De afname van de schol in de Waddenzee heeft mogelijk te maken met de visserijdruk in de Waddenzee en de Noordzee. Een andere optie is dat schol eerder weg trekt uit de Waddenzee door (tijdelijke) verhoging van de watertemperatuur.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Tong en schol in de Waddenzee
Omschrijving
Tijdreeks biomassa van schol en tong in de Nederlandse Waddenzee (DFS-gegevens), in gr/ha
Verantwoordelijk instituut
IMARES (Ingeborg de Boois)
Berekeningswijze
Het aantal beviste ha is berekend door de breedte van de boomkor te vermenigvuldigen met de beviste afstand (geregistreerd). Het aantal vissen is gebaseerd op het aantal vissen gevangen per trek. De biomassa wordt berekend aan de hand van lengte-gewichtrelaties die uit eigen data bekend (2003-2011) zijn.
De omrekening van lengte naar biomassa gebeurt als volgt:
W=N*(a*(L+0.5*i)b), waarbij W de biomassa in gram, N het aantal vissen, L de lengte in cm, i de meetafstand in cm, a en b soort-specifieke constanten
Basistabel
DFS Waddenzee, 3e/4e kwartaal, 1970-2012
Geografische verdeling
Nederlandse Waddenzee
Andere variabelen
Datum, tijd, vispositie, beviste afstand, trekduur, temperatuur, lengte vis (alle vissoorten), epifauna (aantallen), leeftijdsgegevens diverse vissoorten.
Verschijningsfrequentie
Jaarlijks
Achtergrondliteratuur
Heessen, H.J.L., H.C. Welleman, N. Daan, A.C. Smaal en G.J. Piet (2001). Bijdrage RIVO aan Natuurcompendium 2001. Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek RIVO. Intern rapport C058/01. IJmuiden.
Keeken, O.A. van, M. van Hoppe, R.E. Grift, A.D. Rijnsdorp (2006). Changes in the spatial distribution of North Sea plaice (Pleuronectes platessa) and implications for fisheries management. Journal of Sea Research (57):187-197
Knijn, R.J., T.W. Boon, H.J.L. Heessen en J.R.G. Hislop (1993). Atlas of North Sea Fishes. ICES Cooperative Research Report No. 194, 268 pp.
Teal L.R., R. van Hal, T. van Kooten, P. Ruardij and A.D. Rijnsdorp (2012) Bio-energetics underpins the spatial response of North Sea plaice (Pleuronectes platessa L.) and sole (Solea solea L.) to climate change, Global Change Biology, 03-09/2012
Tulp, I., L.J. Bolle en A.D. Rijnsdorp (2008). Signals from the shallows: in search of common patterns in long-term trends in Dutch estuarine and coastal fish. Journal of Sea Research(60): 54-73
Opmerking
De berekeningsmethodiek van lengteverdeling naar biomassa bleek incorrect in alle eerdere rapportages van deze indicator. In versie 8 is deze berekeningsmethodiek gecorrigeerd. Hierdoor zijn verschillen ontstaan in de biomassa die voornamelijk effect heeft op de hoogte van de waardes en op de pieken. De invloed op de patronen blijft beperkt.
Betrouwbaarheidscodering
C. Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
09
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
08
versie‎
07
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Tong en schol in Waddenzee, 1970-2012 (indicator 1238, versie 08,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.