Schuimalgen

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is afgesloten omdat hij niet kan worden geactualiseerd.

De toegenomen voedselrijkdom van de Noordzee heeft geleid tot een toename van de schuimalgen . De grotere hoeveelheden schuimalgen zijn de oorzaak zijn van de toename van schuim op de kust. Het schuim is wel hinderlijk, maar niet gevaarlijk

Ontwikkelingen schuimalgen

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw steeg de hoeveelheid schuimalgen in de Atlantische Oceaan en de Noordzee als gevolg de toename van voedingsstoffen in het zeewater, vooral van fosfaat en stikstof. Sinds 1990 is de hoeveelheid schuimalgen aan schommelingen onderhevig, zonder dat er sprake is van een bepaalde trend.
De concentratie van fosfaat in het water nam af door het gebruik van fosfaatvrije wasmiddelen, maar die van stikstof is niet afgenomen.

Gevolgen

Het schuim is hinderlijk, maar niet giftig. Schuim wordt door recreanten wel als negatief ervaren. In rekenmodellen schatten deskundigen de schade die de Nederlandse recreatiesector ondervindt op ongeveer 9 miljoen euro per jaar.
Het afsterven van grote hoeveelheden algen kan leiden tot zuurstoftekort in bepaalde waterlagen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor andere organismen van het ecosysteem.

Bronnen

  • Bijkerk, R., P. Daniels, P. Esselink, K. Fockens, A.L. de Haan & R.P.T. Koeman (2001). Fytoplankton zoute rijkswateren meetjaar 2001. Tussentijdsverslag januari-juni. Rapportnr 2001-31.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De schuimalg Phaeocystis globosa is een flagellaat. Deze algensoort komt in twee vormen voor: als losse cel of als kolonie. Bij de kolonies liggen de cellen in een soort slijmlaag ingebed. Bij het afsterven van de algen kloppen golfbewegingen de schuimlaag op tot schuim, dat vervolgens in grote hoeveelheden op het strand aanspoelt. Naast de voedselrijkdom speelt ook het weer (temperatuur en licht) een belangrijke rol bij het optreden van de schuimalgen.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versieā€Ž
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Schuimalgen (indicator 1400, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.