Milieubeschermingsgebieden, 1995

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Milieubeschermingsgebieden

Nederland kent verschillende typen milieubeschermingsgebieden. In alle gevallen is het centrale doel de bescherming en verbetering van het milieu in deze gebieden. Sectorale milieubeschermingsgebieden bieden bescherming vanuit één perspectief, bijvoorbeeld grondwater of natuur. Bij ROM-gebieden (ROM staat voor Ruimtelijke Ordening en Milieu) en prioritaire milieubeschermingsgebieden wordt op regionaal niveau een combinatie gemaakt tussen milieu en andere aspecten, zoals bijvoorbeeld ruimtelijke inrichting of economische ontwikkeling. De verschillende milieubeschermingsgebieden (sectoraal, ROM of prioritair) kunnen elkaar overlappen.Naast de tien ROM-gebieden (in totaal 9 600 km2) zijn er circa 130 gebieden met een geïntegreerd gebiedsgericht beleid, ook wel prioritaire milieubeschermingsgebieden genoemd (circa 15 000 km2). De overlap tussen beide typen gebieden bedraagt ongeveer 5 300 km2.

Beleid: sectorale milieubeschermingsgebieden

De aanwijzing van sectorale milieubeschermingsgebieden geschiedt door de provincies; het betreft vooral Ruimtegebruik openbare watervoorziening, 1995, natuurbeschermingsgebieden en Geluidbelasting in stiltegebieden en EHS, 2002 Uit een recente inventarisatie blijkt dat het om circa 610 gebieden gaat.

Beleid: ROM gebieden

In aanvulling op het sectorale gebiedsgerichte milieubeleid is in 1989 door het Ministerie van VROM het ROM-gebiedenbeleid geïntroduceerd. ROM staat voor Ruimtelijke Ordening en Milieu. Doel van het ROM-beleid is het in samenhang oplossen van ruimtelijke en milieuproblemen, en het versnellen van de uitvoering van het ruimtelijk en milieubeleid. Het is gericht op het scheppen van nieuwe kansen voor de ontwikkeling van een regio, zowel vanuit een natuur- en milieu-optiek, als vanuit de aspecten ruimte en economie. In totaal zijn tien ROM-gebieden aangewezen.

Beleid: prioritaire milieubeschermingsgebieden

Naast de door het Rijk aangewezen ROM-gebieden zijn door de provincies met een vergelijkbaar doel gebieden met een geïntegreerd gebiedsgericht beleid, zogenaamde prioritaire milieubeschermingsgebieden aangewezen. In een aantal provincies zijn bodembeschermingsgebieden geïntegreerd met natuurbeschermingsgebieden; verder zijn vele natuurbeschermingsgebieden ook aangewezen als stiltegebied.

Bronnen

  • Beugelink, G.P., et al. (1995). Gebiedenatlas; een eerste inventarisatie. RIVM (rapportnr. 711 901 014), Bilthoven.
  • Driessen, P.P.J. en M.C. Groenenberg (1998). Monitoring van gebiedsgericht milieubeleid: een analyse op provinciaal niveau. Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Universiteit Utrecht en RIVM (rapportnr. 251 701 034), Utrecht en Bilthoven.
  • IPO (1999). Interprovinciale milieurapportage 1998. Interprovinciaal Overleg, Den Haag.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Milieubeschermingsgebieden, 1995 (indicator 0411, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.