Bedrijfsresultaat particuliere bosbouw

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

In de particuliere bosbouw zijn de kosten structureel hoger dan de opbrengsten. Het verschil neemt af bij een toenemende bedrijfsoppervlakte.

Ontwikkeling

Het bedrijfsresultaat van particuliere bosbedrijven, uitgedrukt in opbrengsten-kostenverhouding, laat zien dat in de jaren negentig gemiddeld 77% van de kosten werd gedekt door opbrengsten. Op de grotere bedrijven, met meer dan 50 hectare bos, lag dit op 93%. De inkomsten uit de verkoop van hout, andere bosproducten en subsidies zijn voor de meeste bosbedrijven onvoldoende om de onderhoudskosten van het bos te compenseren. De gemiddelde reële opbrengsten en kosten op de particuliere bosbedrijven zijn in de jaren negentig vrij stabiel. Maar over een langere periode bezien zijn zowel de reële opbrengsten als kosten aanzienlijk gedaald. Op de bedrijven met meer dan 50 hectare bos zijn die in de afgelopen 25 jaar met globaal 60 à 70% afgenomen.

Schaaleffecten

Het resultaat hangt in de particuliere bosbouw sterk af van de bedrijfsoppervlakte. Per hectare zijn de verliezen het grootst op de kleinste bedrijven, maar in absolute zin is het verlies op bedrijven van 100 tot 250 hectare bos groter. Bij deze omvang wordt het effect van kleinere verliezen per hectare overtroffen door het effect van een grotere oppervlakte. Alleen grote bedrijven met meer dan 250 hectare bos weten doorgaans uit de rode cijfers te blijven. Op die bedrijven zijn de overheadkosten lager en de (hout)opbrengsten wat hoger. Overigens heeft slechts 2% van de particuliere bedrijven meer dan 250 hectare bos.

Bronnen

  • Berger, E.P., J.M. van den Hoek en J. Luijt (2001). Bedrijfsuitkomsten in de Nederlandse particuliere bosbouw over 2000. Rapport 1.01.04 Landbouw Economisch Instituut. Den Haag.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De gegevens zijn afkomstig van het LEI-Informatienet 'particuliere bosbouw'. Dat is een steekproef uit de populatie particuliere boseigenaren met meer dan 5 hectare bos. Daarbij werkt het LEI alleen met de kosten en opbrengsten voor zover die te maken hebben met het bosbedrijf. De betaalde of berekende rente over het in grond en houtopstanden geïnvesteerde vermogen wordt niet meegerekend. Informatie van de totale populatie is afkomstig van het Bosschap, dat alle eigenaren registreert met minimaal 5 hectare bos. De cijfers zijn gecorrigeerd voor de koopkracht van de euro met 2001 als basisjaar.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Bedrijfsresultaat particuliere bosbouw (indicator 1264, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.