Ontwikkeling bedreiging diersoorten 1994/2005

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

De laatste 10 jaar is de bedreiging van reptielen, amfibieën, vogels en dagvlinders toegenomen, maar die van zoogdieren afgenomen.

Bedreiging toegenomen

Van vijf diergroepen zijn omstreeks 2005 nieuwe Rode Lijsten verschenen. Uit een vergelijking met Rode Lijsten van 10 jaar geleden blijkt dat de totale bedreiging van zoogdieren, reptielen, amfibieën, vogels en dagvlinders met 7 procent is toegenomen. Het uitgangspunt van het natuurbeleid is dat de mate van de bedreiging die tijdens de eerste uitgaven van Rode Lijsten is vastgesteld, niet verder mag verslechteren. Er is echter maar één diergroep waarvoor dat inderdaad geldt. De bedreiging van zoogdieren is gemiddeld genomen afgenomen, maar van vogels, reptielen, amfibieën en dagvlinders is deze verder toegenomen.

Rode lijst

Op Rode Lijsten staan de soorten die bedreigd zijn in hun voortbestaan. Een overzicht van alle Rode lijsten is te vinden in de volgende indicator:

Bronnen

  • Agricola, H.J., A.J. van Strien, J.A. Boone, M.A. Dolman, C.M. Goossen, S. de Vries, N.Y. van der Wulp, L.M.G. Groenmeijer, W.F. Lukey & R.J. van Til (2009) Achtergronddocument Nulmeting Effectindicatoren Monitor Agenda Vitaal Platteland. Werkdocument WOT Natuur & Milieu 131.
  • Creemers, R.C.M., J.J.C.W. van Delft en A.M. Spitzen - van der Sluijs (2007). Basisrapport Rode Lijst Amfibieën en Reptielen. Stichting RAVON, Nijmegen.
  • Hustings, F., C. Borggreve, C. van Turnhout en J. Thissen (2004). Basisrapport voor de Rode Lijst Vogels volgens Nederlandse en IUCN-criteria. SOVON-onderzoeksrapport 2004/13. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.
  • Swaay, C.A.M. van (2006). Basisrapport Rode Lijst Dagvlinders. Rapport VS2006.002, De Vlinderstichting, Wageningen.
  • Thissen, J.B.M., D. bal, H.H. de Iongh en A.J. van Strien (2009). The 2006 national Red List of mammals of the Netherlands and a IUCN Regional Red List. Lutra 52 (1): 23-35.
  • Zoogdiervereniging VZZ (2007). Basisrapport voor de Rode Lijst Zoogdieren volgens Nederlandse en IUCN-criteria. VZZ rapport 2006.027. Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Ontwikkeling bedreiging diersoorten
Omschrijving
Ontwikkeling in de lengte (gewogen) van Rode lijsten
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
Er zijn van vijf diergroepen Rode Lijsten uit twee perioden vergeleken. Zowel in de oude als nieuwe Rode Lijst is de recente situatie vergeleken met omstreeks 1950. De oude Rode Lijsten van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en dagvlinders beoordelen de trend van circa 1950-1993 en de zeldzaamheid in ca. 1994 (periode 1 in de figuur). De nieuwe Rode Lijsten beoordelen de trend van circa 1950-2005 en de zeldzaamheid in ca. 2005 (periode 2 in de figuur). De totale bedreiging is de sommatie van de Rode Lijst categorieën, waarbij de categorieën de volgende gewichten kregen VN (verdwenen) = 5, EB (ernstig bedreigd) = 4, BE (bedreigd) = 3, KW (kwetsbaar) = 2 en GE (gevoelig) = 1. Dit is zowel per diergroep bepaald, als voor de vijf diergroepen samen. Deze totale bedreiging is vervolgens geïndexeerd, waarbij de eerste periode op 100 is gezet.Soorten die na 1950 in Nederland zijn verschenen zijn niet in de analyse meegenomen.Voor de bepaling van de mate van bedreiging is uitgegaan van de Nederlandse criteria en niet van de IUCN.
Basistabel
zie tabblad figuurdata onder download figuurdata en de lijsten uit de basisrapporten
Geografische verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
onregelmatig
Achtergrondliteratuur
Agricola, H.J., A.J. van Strien, J.A. Boone, M.A. Dolman, C.M. Goossen, S. de Vries, N.Y. van der Wulp, L.M.G. Groenmeijer, W.F. Lukey & R.J. van Til (2009) Achtergronddocument Nulmeting Effectindicatoren Monitor Agenda Vitaal Platteland. Werkdocument WOT Natuur & Milieu 131.
Creemers, R.C.M., J.J.C.W. van Delft en A.M. Spitzen - van der Sluijs (2007). Basisrapport Rode Lijst Amfibieën en Reptielen. Stichting RAVON, Nijmegen.Hustings, F., C. Borggreve, C. van Turnhout en J. Thissen (2004). Basisrapport voor de Rode Lijst Vogels volgens Nederlandse en IUCN-criteria. SOVON-onderzoeksrapport 2004/13. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.Swaay, C.A.M. van (2006). Basisrapport Rode Lijst Dagvlinders. Rapport VS2006.002, De Vlinderstichting, Wageningen.Zoogdiervereniging VZZ (2007). Basisrapport voor de Rode Lijst Zoogdieren volgens Nederlandse en IUCN-criteria. VZZ rapport 2006.027. Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.
Opmerking
De gegevens uit de basisrapporten voor de nieuwe Rode Lijsten zijn nog niet verschenen in de Staatscourant en daarmee nog niet officieel.
Betrouwbaarheidscodering
C. Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Ontwikkeling bedreiging diersoorten 1994/2005 (indicator 1478, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.