Tributyltin in jachthavens, 1990-2004

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


De data is verouderd en er is geen nieuwe data.

De concentraties van tributyltin in het water van jachthavens zijn in de afgelopen jaren sterk afgenomen maar liggen nog wel boven de norm.

Sterke afname concentratie tributyltin in het water van jachthavens

De concentraties van tributyltin (TBT) zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Bij alle meetpunten wordt het Maximaal Toelaatbaar Risico (MTR)-niveau overschreden. De hoogste concentraties in 2004 werden gemeten in Scharendijke (27 ng/l) en Harlingen (20 ng/l).

Beleid met betrekking tot tributyltin

Het MTR voor deze stof in zoute wateren is 1 ng/l. Sinds 1990 is het gebruik van TBT-houdende verf verboden op schepen korter dan 25 meter. Vanaf 2003 mag het ook niet meer op langere schepen worden gebruikt.
Vanaf 2008 mag TBT niet meer worden aangetroffen op de scheepshuiden.

Relevantie

TBT is een stof die gebruikt wordt in aangroeiwerende verf op schepen. De stof komt langzaam vrij uit de scheepswand en veroorzaakt al in lage concentraties toxische effecten, ook bij organismen en op plaatsen waarvoor het niet is bedoeld. De meest gevoelige organismen zijn twee zout-waterorganismen; om die reden worden hier alleen zoutwaterhavens getoond. Zie Purperslak en aangroeiwerende verven, 1960-2021

Bronnen

  • RIKZ, monitoringsprogramma Rijkswaterstaat.
  • Kortlandt, E. en J. Stronkhorst (1998). Stof tot nadenken. TBT in aan groeiwerende verf op schepen. Brochure. Rijkswaterstaat/RIKZ, Den Haag.
  • Bovelander, R. en Langenberg,V. (2004). Waterkwaliteit jachthavens - TBT: het eind in zicht. www.trendsinwater.nl , editie 12 , april 2004. Rijkswaterstaat/RIKZ, Den Haag.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Tributyltin in jachthavens, 1990-2004 (indicator 0247, versie 06,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.