Compendium voor de Leefomgeving
462 feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte
Lokale leefomgeving

Verlichting in de nacht

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Vooral in de sterk verstedelijkte gebieden is er 's nachts geen natuurlijke duisternis meer.

Toestand

Het grote aantal lampen overstraalt grote delen van ons land. De sterrenhemel is daardoor ernstig verbleekt, zelfs in maanloze nachten. De meeste lichtuitstraling is te zien bij de grote steden. Maar ook de kleinere plaatsen met hun verlichte sportvelden en opvallende gebouwen, de havens en grote industrieterreinen en de verlichte grote wegen dragen aan het gebrek aan duisternis bij. Een overheersende uitstraling is die van de vele kassen. Het ontbreken van de natuurlijke duisternis van de nacht wordt door velen negatief gewaardeerd.

Referenties

  • National Oceanic and Atmospheric Administration, USA (NOAA) NGDC DMSP data archive, 4 februari 1994

Relevante informatie

Technische toelichting

Technische toelichting

Het getoonde beeld is een satellietfoto gemaakt in februari 1994, van het zichtbare licht spectrum, resolutie 0,5 km. Ter oriƫntatie is de landsgrens ingetekend. De bron van de satellietbeelden is: National Oceanic and Atmospheric Administration, USA (NOAA)De verstoring door licht in het donker is niet meegenomen in de belevingskaart in dit compendium.

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2004). Verlichting in de nacht (indicator 1030, versie 02 , 14 december 2004 ). www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.

Het CLO is een samenwerkingsverband van CBS, PBL, RIVM en WUR.