Versnippering heide, 2008

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Versnippering heide' is vervallen. Informatie hierover is opgenomen in de indicator

Er zijn veel kleine en geïsoleerde heidevelden, waarin veel soorten niet duurzaam kunnen voortbestaan.

Meeste heidevelden niet groter dan tien hectare

Heideterreinen zijn tegenwoordig verspreid in talrijke kleine gebiedjes. Vroeger kwamen ze in aaneengesloten stukken voor. Het merendeel van de heidevelden is niet groter dan tien hectare. De totale oppervlakte van deze terreinen is overigens gering.

Risico dat soorten verdwijnen

Met name op kleine heidevelden bestaat het risico dat soorten zoals de Adders en heide, 1994-2012, gladde slang, paapje en nachtzwaluw op den duur verdwijnen, vooral als deze kleine heidevelden ook nog geïsoleerd zijn van andere heidevelden. Een oppervlakte van minder dan 100 hectare is namelijk te klein voor het duurzaam voortbestaan van populaties van veel soorten. Daar komt nog bij dat het in de praktijk vaak onhaalbaar is om kleine stukken heide adequaat te beheren. Voor sommige soorten, waaronder roofvogels is een aaneengesloten oppervlakte heide nodig van meer dan 1000 hectare. Slechts tien terreinen van de in totaal ruim 11.000 heidevelden zijn groter dan 1000 hectare. Door het onderling verbinden van heidevelden kunnen de effecten van isolatie worden tegengegaan. Natuurherstelmaatregelen zijn hier vaak op gericht, bijvoorbeeld wanneer bossen worden omgevormd tot heide.

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Versnippering heide, 2008
Omschrijving
Verdeling van heidegebieden over oppervlakteklassen. Weergegeven in hectares en in aantal terreinen
Verantwoordelijk instituut
Alterra (Willemien Geertsema)
Berekeningswijze
De bron van de gegevens is het LGN6 databestand van Alterra. Heide omvat in deze analyse de legenda-eenheden Duinheide (34), Open stuifzand en/ of rivierzand (35), Heide (36), Matig vergraste heide (37), Sterk vergraste heide (38) en Hoogveen (39). Heideterreinen die op minder dan 50 meter van elkaar gelegen zijn, zijn als aaneengesloten heide beschouwd. Hierdoor worden smalle wegen niet als barriëres beschouwd. De bovenste figuur slaat op het aantal heideterreinen, de onderste figuur op de totale oppervlakte.
Basistabel
-
Geografische verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
Vijfjaarlijks
Achtergrondliteratuur
Bijlsma, R.J., R.W. de Waal en E. Verkaik (2009) Natuurkwaliteit dankzij extensief beheer. Nieuwe mogelijkheden voor beheer gericht op een veerkrachtig bos- en heidelandschap. Alterra-rapport 1902, Wageningen.
Pouwels, R., M.J.S.M. Reijnen, J.T.R. Kalkhoven & J. Dirksen (2002) Ecoprofielen voor soortanalyses van ruimtelijke samenhang LARCH. Alterra-rapport 493, Wageningen.
Strien, A. van, A. Zuiderwijk, B. Daemen, I. Janssen & M. Straver (2007) Adder en Levendbarende hagedis hebben last van versnippering en verdroging. De Levende Natuur 108(2): 44-48
Turnhout, C. van, E. Brouwer, M. Nijssen, S. Stuijfzand, J. Vogels, H. Siepel & H. Esselink (2008) Herstelmaatregelen in heideterreinen; invloed op de fauna. - Samenvatting OBN onderzoek en richtlijnen met betrekking tot de fauna. Rapport DK nr. 2008/042-O, Ede
Betrouwbaarheidscodering
C. Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Versnippering heide, 2008 (indicator 1136, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.