Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is afgesloten omdat sinds 2012 het rijksbeleid voor nationale landschappen is beëindigd.

Actuele informatie over nationale landschappen kunt u vinden bij indicator

In Zuidwest-Friesland gaat het open polderland met weilanden, dijken, terpdorpen en weidse meren abrupt over in de bossen en de beslotenheid van de heuvels van Gaasterland. Deze heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd, eindigen als kliffen bij het IJsselmeer.

Kernkwaliteiten

Zuidwest Fryslân kent verschillende contrasterende landschappen: het vlakke kleigebied met terpen in het noorden, het zeer open veenweidegebied rond de Friese meren, de deels beboste stuwwal van Gaasterland en de IJsselmeerkust.
De indicatoren voor kernkwaliteiten die medesturend zijn voor de gebiedsontwikkeling in Zuidwest Fryslân zijn:

Historische landschapselementen

De ontstaansgeschiedenis van de verschillende landschappen valt af te lezen aan kenmerkende historische landschapselementen: stuwwallen, klifkusten, terpen, hemdijken, verkavelingspatronen, meren en historische waterlopen. De stuwwal van Gaasterland bestaat uit een aaneenschakeling van keileemruggen (St Nicolaasga, Tjerkgaast, Gaasterland, Warns, Roode Klif en Koudum), die 150.000 jaar geleden zijn opgestuwd door het landijs. Waar deze stuwwallen deels zijn weggeslagen door het water van de voormalige Zuiderzee zijn, voor Nederland unieke, klifkusten ontstaan. In het kleigebied, de Greidhoek, liggen oude woonplaatsen op terpen. De bedijking van dit voormalige kweldergebied vond in stappen plaats rond de voormalige Middelzee. De functie van de dijken, die hemdijken worden genoemd, veranderde in de loop der tijd omdat de hoogteligging van gebieden ten opzichte van elkaar wijzigde door inklinking en opslibbing.

De middeleeuwse verkaveling in het lage deel van Zuidwest Fryslân is grotendeels nog intact. Zeer onregelmatige blokverkaveling komt veelal voor in de oudst bewoonde delen van de kleigebieden, zoals de Greidhoek. Veel van deze kavelgrenzen zijn restanten van oude geulen en prielen uit de tijd dat de kwelder nog onbedijkt was. Ook in het veengebied komt een blokverkaveling voor. Dit in tegenstelling tot het overgrote deel van het Hollandse veenweidegebied met strokenverkaveling. Ook deze laatste verkavelingsvorm komt in Zuidwest Fryslân voor, namelijk in het veengebied rond de grote meren.

Eventuele toekomstige veranderingen kunnen optreden door perceelsvergroting, grondverzet, egalisatie of bebouwing.

Schaalcontrast

De beslotenheid van de bossen op de stuwwallen contrasteert sterk met de extreme mate van openheid van het Lage Midden en de Friese meren. In het klei- en veengebied beperkt de opgaande beplanting zich tot erven en dorpen. In dit nationale landschap komen de minste lijnvormige beplantingen voor van alle nationale landschappen, namelijk gemiddeld 5 m/ha. Ook zijn er weinig bossen, bosjes en bebouwing. Nog geen drie procent van het gebied wordt ingenomen door opgaande begroeiing. Er is minder dan één procent bebouwing. Ruim 35.000 hectare is als zeer open gebied te beschouwen Mogelijke toekomstige veranderingen in openheid als gevolg van aanleg of kappen van beplantingen of verstedelijking zullen worden gesignaleerd aan de hand van veranderingen in de topografische kaart en luchtfoto's.

Kengetallen schaal en groen karakter Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân (peiljaar 2006)
  Oppervlakte
  Totaal (ha) Totaal (%)
Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân 51 420  
w.v. Zeer open gebied   35 331 68,7
  Bebouwing*   463 0,9
  Groen karakter   636 1,2
  w.v. lijnvormige beplanting 259 659 m 5,0 m/ha
    opgaande begroeiing 505 1,0
    boomgaarden 1 0,0
    boomkwekerijen 0 0,0
*Uitsluitend gebouwen en huizen uit de TOP10 exclusief erven, tuinen, paden, wegen die binnen de bebouwde kom voorkomen

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Omschrijving
De indicatoren van kernkwaliteiten zijn:
1. Historische landschapselementen: Reliëf in de vorm van stuwwallen, klifkusten, hemdijken en terpen en de Middeleeuwse verkavelingspatronen, waterlopen en meren;
2. Schaalcontrast van zeer open naar besloten
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving, Alterra - Wageningen UR
Berekeningswijze
1: De gebieden met gave verkavelingspatronen en de historische kavelgrenzen zijn afgeleid uit een vergelijking van de bestanden van de provincie Friesland, TOP10 en de topografische kaart uit het begin van de twintigste eeuw (Bonnebladen). In gebieden met gave strokenverkaveling zijn alle huidige kavelgrenzen als historisch verondersteld omdat de geometrische nauwkeurigheid van de Bonnebladen zodanig is dat een dergelijke vergelijking niet mogelijk is. GIS-bestanden met historische landschapselementen van Alterra, RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) en de Provincie Friesland zijn aangevuld, geactualiseerd en omgezet naar polygonen op basis van TOP10, luchtfoto's 2006 en AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland).
2: Gegevens over bebouwing en opgaande begroeiing uit de TOP10 zijn geactualiseerd aan de hand van luchtfoto's 2006. Schaalklassen zijn berekend met behulp van het model KELK (Roos-Klein Lankhorst et al., 2003)
Basistabel
Zie berekeningswijze
Geografische verdeling
Nationaal Landschap
Andere variabelen
Zie berekeningswijze
Verschijningsfrequentie
Wanneer relevant.
Achtergrondliteratuur
Roos-Klein Lankhorst, J., S. de Vies, J. van Lith-Kranendonk, H. Dijkstra & J.M.J. Farjon. 2004. Modellen voor de graadmeters landschap, beleving en recreatie: Kennismodel Effecten Landschap Kwaliteit KELK, Monitoring Schaal , BelevingsGIS. Planbureaurapporten 20. Natuurplanbureau, Vestiging Wageningen.
Opmerking
Nulmeting
Betrouwbaarheidscodering
Integrale waarneming.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân (indicator 1503, versie 01,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.