Jongeren, potentieel werkenden en ouderen, 2011

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

In 2011 bedroeg de grijze druk voor heel Nederland 26%. De grijze druk is het hoogst in de meest welvarende gemeenten en in de perifere en landelijke gebieden. Terwijl het aandeel 65-plussers toeneemt, neemt het aandeel jongeren (0 tot 20 jaar) af.

Vooral grijs aan de randen

In Nederland bestaan er grote regionale verschillen in de grijze druk. Deze druk is de verhouding (in procenten) tussen het aantal 65-plussers en de potentiële beroepsbevolking. Voor heel Nederland bedroeg deze grijze druk 25,6% op 1 januari 2011. In de meest vergrijsde gemeenten, waar de beschikbare woningvoorraad veelal te duur is voor starters en jonge gezinnen, ligt de grijze druk rond de 50%. Koploper is Laren, gevolgd door Rozendaal, Haren en Bloemendaal. Daarnaast zijn er veel vergrijsde gemeenten in perifere en landelijke gebieden. Veel jongere mensen vertrekken uit deze gemeenten naar gebieden met meer werkgelegenheid. Voorbeelden zijn de huidige krimpgebieden Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen.
In een aantal van de minst vergrijsde gemeenten (zoals Almere, Lelystad en Pijnacker-Nootdorp) is de woningvoorraad door grootschalige nieuwbouw juist aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Onder deze minst vergrijsde gemeenten bevinden zich ook steden met een grote studentenpopulatie zoals Utrecht, Groningen, Amsterdam, Leiden en Delft.

Jong en oud in Nederland

In de afgelopen halve eeuw is de bevolking van Nederland fors gegroeid, van 11,5 naar 16,7 miljoen inwoners. Daarbij groeide de potentiële beroepsbevolking het sterkst. Het aantal inwoners tussen 20 en 65 jaar nam met 4,0 miljoen toe. Ook het aantal 65-plussers groeide gestaag, met 1,5 miljoen. Daarentegen nam, na een hoogtepunt begin jaren zeventig, het aantal inwoners jonger dan 20 jaar gedurende twee decennia fors af. Sindsdien is hun aantal vrij constant, maar slinkt het aandeel van de jongeren in de groeiende bevolking.
Begin jaren zestig van de vorige eeuw telde de bevolking op elke 100 potentieel werkzame inwoners ongeveer 90 jongeren en ouderen. Begin 2011 was deze demografische druk beduidend gunstiger, met 64 jongeren en ouderen. Wel bestaat deze druk tegenwoordig voor een veel groter deel uit ouderen.

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Jongeren, potentieel werkenden en ouderen, 2011
Omschrijving
Aandeel 65-plussers per gemeente.Demografische druk: de verhouding tussen het aantal personen van 0 tot 20 jaar en van 65 jaar of ouder ten opzichte van de personen in de zogenaamde 'productieve' leeftijdsgroep van 20 tot 65 jaar.Grijze druk: de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar of ouder ten opzichte van de personen in de zogenaamde 'productieve' leeftijdsgroep van 20 tot 65 jaar.Potentiële beroepsbevolking: aandeel 20 tot 65 jarigen.
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Berekeningswijze
Demografische druk (in %):((aantal inwoners van 0 tot 20 jaar + aantal inwoners van 65 jaar of ouder) / aantal inwoners van 20 tot 65 jaar) * 100Grijze druk:(aantal inwoners van 65 jaar of ouder / aantal inwoners van 20 tot 65 jaar) * 100Groene druk:(aantal inwoners van 0 tot 20 jaar / aantal inwoners van 20 tot 65 jaar) * 100Potentiële beroepsbevolking:Aantal inwoners van 20 tot 65 jaar.
Basistabel
Ontwikkeling van de bevolking in Nederland:Regionale kerncijfers NederlandBevolkingsdichtheid in Nederland:Regionale kerncijfers Nederland
Geografische verdeling
Nederland, provincies, gemeenten
Andere variabelen
Groene druk: de verhouding tussen het aantal personen van 0 tot 20 jaar ten opzichte van de personen in de zogenaamde 'productieve' leeftijdsgroep van 20 tot 65 jaar.
Verschijningsfrequentie
Jaarlijks
Achtergrondliteratuur
Zie voor de methodenbeschrijving de onderzoeksbeschrijving van de bevolkingsstatistiek.
Betrouwbaarheidscodering
A (Integrale enquête)

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Jongeren, potentieel werkenden en ouderen, 2011 (indicator 2104, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.