Ecologische hoofdstructuur en waterberging
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator is afgesloten omdat de informatie te sterk verouderd is. De waterschappen werken aan een nieuwe kaart met waterberging(zoek)gebieden. Deze informatie is echter nog niet beschikbaar.
Vooral in het laag gelegen deel van de Ecologische Hoofdstructuur wordt gezocht naar ruimte voor waterberging bij wateroverlast.
Toestand
Er zijn in Nederland gebieden nodig voor de tijdelijke berging van oppervlaktewater in geval van wateroverlast. Deze gebieden zijn globaal aangegeven door het rijk en de provincies, de zogenaamde zoekgebieden. De zoekgebieden overlappen met de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), vooral in laag Nederland. De overlap is 29.000 hectare bij de grote rivieren en ruim 80.000 hectare bij de regionale wateren. Dat is circa 15% van de EHS.De combinatie van EHS en waterbergingsgebieden biedt kansen voor natuur van natte omstandigheden. Maar voor kwetsbare natuurgebieden, met voedselarme omstandigheden, is de kwaliteit van het oppervlaktewater vaak te slecht. Het te bergen oppervlaktewater bevat namelijk veel voedingstoffen. Kwetsbare natuurgebieden komen voor in circa 18.000 hectare van de overlap tussen EHS en zoekgebieden bij regionale wateren. Maar ook buiten de kwetsbare gebieden kan de slechte kwaliteit van het water een knelpunt zijn. De zoekgebieden zijn veel ruimer begrensd dan uiteindelijk nodig is. De waterschappen, provincies en gemeenten zullen de waterbergingsgebieden precies begrenzen.
Beleidsdoelen
De nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' stelt dat natuurontwikkeling in de EHS samen kan gaan met waterberging en dat door de combinatie van natuurontwikkeling met ruimte voor water er kansen ontstaan voor nieuwe natte natuur, natte verbindingszones, het terugdringen van verdroging en het vergroten van de natuurlijkheid van natte ecosystemen.
Bronnen
- Arcadis, WL/Delft hydraulics en Alterra (2000). Ruimte voor waterberging, ....geven en nemen..... Arcadis Heidemij Advies. Deventer.
- Duel, H., C. Kwakernaak, T. Segeren en L. Stuyt (1999). Indicatieve zoekgebieden voor waterberging - globale verkenning van kansrijke gebieden voor waterberging ter vermindering van wateroverlast in regionale watersystemen. WL/Delft Hydraulics. Delft.
- LNV (2000). Natuur voor mensen, mensen voor natuur. Nota Natuur, Bos en Landschap in de 21e eeuw. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- RLG (2001). Bergen met beleid. Signaaladvies over de implementatie van waterberging en waterbuffering in beleid en uitvoeringsplannen. Publicatie Raad voor het Landelijk Gebied. Amersfoort.
- RIVM en DLO (2002). Natuurbalans 2002. Milieu- en natuurplanbureau. Kluwer. Alphen aan den Rijn.
- V&W (2000). Ruimte voor de Rivier. Rijkswaterstaat. Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Den Haag.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De zoekgebieden bij de regionale wateren komen uit Duel et al. (1999). De zoekgebieden voor de rivieren komen uit de nota 'Ruimte voor de rivier' (V&W, 2000). De noodoverloopgebieden voorgesteld door de Commissie Luteijn, met overstromingskansen van eens in de 1250 jaar, zijn niet meegenomen. De zoekgebieden in het IJsselmeergebied komen uit Arcadis et al. (2000). De EHS betreft de door de provincies begrensde EHS (situatie 1 januari 2002; zie F1.1).
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2002). Ecologische hoofdstructuur en waterberging (indicator 1353, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.