Nationaal Landschap Zuid Limburg

Zuid-Limburg

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is afgesloten omdat sinds 2012 het rijksbeleid voor nationale landschappen is beëindigd.

Actuele informatie over nationale landschappen kunt u vinden bij indicator

Holle wegen, open plateaus, steile, beboste hellingen en vakwerkboerderijen - dat kan alleen maar Zuid Limburg zijn. Ook graften, kapelletjes, hoogstamboomgaarden en kruisbeelden zijn typisch voor dit gebied.

Kernkwaliteiten

Zuid Limburg is een gebied met een lange ontstaansgeschiedenis. De oudste geologische afzettingen van Nederland liggen hier aan het oppervlak. Het reliëf is in belangrijke mate bepaald door rivierinsnijdingen waaraan de plateaus (de verschillende terrassen) en de dalen (de huidige beekdalen) hun ontstaan te danken hebben. Het landschap was al in de Romeinse tijd grotendeels omgevormd van een natuurlandschap naar een cultuurlandschap. De indicatoren voor kernkwaliteiten die medesturend zijn voor de gebiedsontwikkeling in Zuid Limburg, zijn:

Historische landschapselementen

De sporen van de lange ontstaansgeschiedenis van het Zuid Limburgse landschap zijn vooral zichtbaar als archeologische vindplaatsen en gebouwde monumenten. Daarnaast zijn aardkundig waardevolle gebieden of landschapselementen (de zogenoemde GEA-objecten), beken, graften en holle wegen kenmerkend voor het gebied. Aardkundig waardevol zijn vooral de vele groeven waarin afzettingen van verschillende ouderdom aan het oppervlak liggen. Graften en holle wegen zijn het gevolg van de ontginning van het natuurlandschap. Hierdoor is de erosie van lössafzettingen, die grote delen van Zuid Limburg als een dunne deken bedekken, versneld. Wegen en paden werden door het afspoelende water ingesneden tot holle wegen. Begroeide perceelsscheidingen loodrecht op de helling vingen juist afspoelend materiaal in, waardoor hellingterrassen ontstonden, die graften worden genoemd.

Groen karakter en schaalcontrast

In Zuid Limburg komen duidelijk contrasten in schaal en groenkarakter voor. De landschapvisie van de Provincie Limburg beoogt onder meer deze contrasten te versterken tussen plateaus, dorpsranden en steile plateauranden. De steile plateauranden zijn in de provinciale Landschapsvisie grotendeels opgenomen in het landschappelijk raamwerk. Bovendien is daarin aangegeven dat met name de openheid van de hoogste delen van de plateaus kwetsbaar zijn om opgaande bebouwing uit te breiden. Gegevens over de openheid van de hoogste delen van de plateaus zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

De randen van dorpen zijn duidelijk minder open dan het gehele nationale landschap, vooral omdat hier meer (hoogstam)boomgaarden en lijnvormige beplanting voorkomen. Zesenvijftig procent van de steile plateauranden in het landschappelijk raamwerk is bedekt door bos.



Kengetallen schaal en groen karakter Nationaal Landschap Zuid Limburg (peiljaar 2006)
   Oppervlakte
   Totaal (ha)Totaal (%) Raamwerk(%) Dorpsrand(%)
Nationaal Landschap Zuid Limburg44 528 7 927 ha1 061 ha
w.v.Bebouwing* 1 0002,20,32,8
 Groen karakter 7 14616,057,718,0
 w.v.lijnvormige beplanting848 865 m19,1 m/ha11,4 m/ha49,1 m/ha
  fruitkwekerijen1 2622,80,82,3
  boomgaarden7321,61,214,8
  overige opgaande begroeiing4 72810,656,00,7
*Uitsluitend gebouwen en huizen uit de TOP10 exclusief erven, tuinen, paden, wegen die binnen de bebouwde kom voorkomen

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Zuid Limburg
Omschrijving
De indicatoren van kernkwaliteiten zijn:
1. Historische landschapelementen van aardkundig waardevolle gebieden, beken, graften en holle wegen;
2. Contrasten in schaal en groen karakter tussen zeer open plateaus, kleinschalige gebieden rond dorpen en besloten hellingen.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving, Alterra - Wageningen UR
Berekeningswijze
1: GIS-bestanden van Alterra en de Provincie Limburg zijn aangevuld, geactualiseerd en omgezet naar polygonen op basis van TOP10, luchtfoto's 2006 en AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland).
2: Gegevens over bebouwing en opgaande begroeiing uit de TOP10 zijn geactualiseerd aan de hand van luchtfoto's 2006.
Basistabel
Zie berekeningswijze
Geografische verdeling
Nationaal Landschap
Andere variabelen
Zie berekeningswijze
Verschijningsfrequentie
Wanneer relevant.
Opmerking
Nulmeting
Betrouwbaarheidscodering
Integrale waarneming.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2009). Nationaal Landschap Zuid Limburg (indicator 1502, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.