Nationale landschappen, 2012

Begrenzing nationale landschappen

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


Actuele Informatie over de nationale landschappen is te vinden in onderstaande indicator.

De provincies hebben op verzoek van de rijksoverheid de begrenzing van vrijwel alle nationale landschappen in structuurvisies vastgesteld.

Begrenzing nationale landschappen

In de Nota Ruimte zijn twintig nationale landschappen aangewezen en globaal begrensd. De provincies is gevraagd om de begrenzingen vast te stellen en om dit in hun structuurvisies op te nemen. Gedeputeerde Staten hebben de begrenzing van vrijwel alle nationale landschappen vastgesteld. Een deel daarvan is vastgelegd in de Uitvoeringsprogramma's en een ander deels in streekplannen of streekplanuitwerkingen.

Nationale landschappen geen rijksbeleid meer

Sinds 2012 zijn nationale landschappen geen rijksbeleid meer. Alle provincies zijn vooralsnog van plan onderdelen van dit rijksbeleid voort te zetten (Nieuwenhuizen et al., in voorbereiding). In 2012 is het beleid voor de nationale landschappen al vergaand geïntegreerd in het provinciale landschapsbeleid. Provincies werken samen in het Servicenet Nationale Landschappen, waarin ze ook provincie-overstijgende afspraken kunnen maken voor de nationale landschappen.

Bronnen

  • Ministerie van VROM (2006). Nota Ruimte; ruimte voor ontwikkeling. Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Den Haag.
  • Nieuwenhuizen, W., A.L. Gerritsen & I. Coninx (in voorbereiding). Veranderend landschapsbeleid. Tijdschrift Landschap.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Nationale landschappen
Omschrijving
De ligging van nationale landschappen in Nederland
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving
Berekeningswijze
De grenzen zijn aangeleverd door het voormalige Ministerie van VROM (thans Infrastructuur en Milieu) en provincies.
Basistabel
Zie berekeningswijze
Geografische verdeling
Nederland
Andere variabelen
Zie berekeningswijze
Verschijningsfrequentie
Herhalingsmeting voorzien in 2013
Betrouwbaarheidscodering
Integrale waarneming.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
02
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2012). Nationale landschappen, 2012 (indicator 1510, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.