Energieprijzen kleinverbruikers en wereldolieprijs, 1960-2000
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt.
Andere organisaties, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), rekenen informatievoorziening over dit onderwerp tot hun basisactiviteiten. Het Milieu- en Natuurplanbureau ziet het daarom niet langer als zijn taak om informatie over dit onderwerp te geven.
Actuele informatie over dit onderwerp kan gevonden worden bij het CBS.
Ontwikkeling energieprijzen
Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig waren de energieprijzen hoog als gevolg van internationale oliemarktontwikkelingen. Deze prijzen stegen eind jaren negentig vooral voor de kleinverbruiker, door de regulerende energiebelasting (REB).
Beleid
De REB werd op 1 januari 1996 ingevoerd, en is daarna geleidelijk verhoogd tot aan de hoogste waarde tot nu toe per 1 januari 2001. De eindverbruikers worden hiervoor gecompenseerd via de inkomstenbelasting en via enkele vormen van 'positieve prikkels'. In 2000 maakt de REB circa 35% uit van de energieprijs voor kleinverbruikers, terwijl 2% van de totale nationale belastingopbrengsten afkomstig zijn van de REB. Het idee achter de invoering van een energiebelasting was een verschuiving van belastingdruk van arbeid naar milieu. Deze verschuiving zou moeten werken als 'tweesnijdend zwaard': enerzijds moet verlaging van de belasting op arbeid de werkgelegenheid vergroten, anderzijds moet verhoging van de belasting op milieu een stimulans zijn tot milieuvriendelijker gedrag. Dit laatste kan gebeuren door bijvoorbeeld gedragseffecten of investeringen in energiebesparing, die zich bij een hogere prijs eerder terugverdienen. Tenslotte wordt een deel van de REB-opbrengst ook gebruikt voor investeringen in duurzame energie.
Methodiek
De gepresenteerde cijfers hebben betrekking op reële energieprijzen. Dit is de werkelijke prijs die voor de energie is betaald.
Bronnen
- CBS (2002). Statline. Gemiddelde tarieven aardgas en elektriciteit. Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen.
- CBS (2002). Statline. Gemiddelde adviesprijzen huisbrandolie, petroleum en zware stookolie. Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen.
Relevante informatie
- Een inschatting van het effect van de REB op het elektriciteits- en gasverbruik is te vinden in 'Effect van energie- en milieubeleid op broeikasgasemissies in de periode 1990-2000, Jeeninga H. et al., ECN/RIVM, ECN-C-02-004, maart 2002. Ook op internet.
- Een analyse van het effect van de Regulerende energiebelasting op de CO2-emissie is te vinden in de Milieubalans paragraaf 4.2.2. (RIVM, Bilthoven, 2002).
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2002). Energieprijzen kleinverbruikers en wereldolieprijs, 1960-2000 (indicator 0023, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.