Stralingsdosis door emissies van de Nederlandse industrie, 2008

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Bovengenoemde indicator wordt niet meer geactualiseerd.
Informatie over stralingsdosis door Nederlandse industie is te vinden op


Meer informatie emissie radioactieve stoffen  in Nederland is te vinden op

Inwoners van Nederland kunnen worden blootgesteld aan straling door radioactieve emissie naar lucht van de verwerking van ijzer- en fosfaaterts. De blootstelling in 2008 verschilt weinig van voorgaande jaren. De emissies komen voor een belangrijk deel voor rekening van twee bedrijven.

Emissies van radioactieve stoffen naar lucht

Emissies van radioactieve stoffen naar lucht door de industrie dragen voor minder dan 1 promille bij aan de totale stralingsdosis waaraan Nederlanders blootstaan. De situatie in 2008 is weinig veranderd ten opzichte van de periode 1995-2007.
De blootstelling ontstaat via verspreiding van de radioactieve stoffen door de lucht. Die stoffen kunnen vervolgens worden ingeademd of neerslaan op gewassen die deel van de voedselketen worden.

Herkomst van de emissies naar lucht

Een fosforproducent in Zeeland en een staalfabriek in Noord-Holland leveren de grootste bijdrage aan de blootstelling in 2008.

Beleid legt maximale stralingsdosis vast

Het Nederlandse beleid op het gebied van de stralingshygiëne is gericht op het beperken van de door menselijk handelen toegevoegde stralingsdosis en de daarmee samenhangende risico's, zoals kanker. De wetgeving voor deze industrie is vastgelegd in het Besluit stralingsbescherming, een onderdeel van de Kernenergiewet. Het Besluit schrijft voor dat de stralingsdosis voor de bevolking, afkomstig van een specifiek bedrijf, niet hoger mag zijn dan 100 microsievert per jaar. In de vergunning wordt meestal een lagere grenswaarde opgenomen. Het Besluit stralingsbescherming is in 2004 aangepast met het uitgeven van de Regeling natuurlijke bronnen van ioniserende straling (MR-NABIS). Deze regeling betreft meldingen, vergunningen, vrijstellingen en toetsingscriteria met betrekking tot natuurlijke bronnen van ioniserende straling.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Stralingsdosis door emissies van de Nederlandse industrie, 2008 (indicator 0314, versie 08,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.