Stralingsdosis door emissies van de Nederlandse industrie, 2004

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

De stralingsdosis die Nederlanders ontvangen door radioactieve emissies naar lucht van de Nederlandse industrie is relatief klein. De blootstelling in 2004 verschilt weinig van voorgaande jaren. De emissies komen voor een belangrijk deel voor rekening van drie bedrijven.

Emissies van radioactieve stoffen naar lucht

Emissies van radioactieve stoffen naar lucht door de industrie dragen voor minder dan 1 promille bij aan de Stralingsdosis per bron, 2008 waaraan Nederlanders blootstaan. De situatie in 2004 is weinig veranderd ten opzichte van de periode 1993-2002.
De belangrijkste blootstelling ontstaat via verspreiding van stoffen door de lucht, gevolgd door inademen en door neerslag op gewassen gevolgd door consumptie.

Herkomst van de emissies naar lucht

Een fosforproducent in Zeeland, overslag van minerale zanden en een staalfabriek in Noord-Holland leveren de grootste bijdrage aan de blootstelling in 2004. De bijdrage van de cementindustrie in Zuid-Limburg is niet op deze kaart opgenomen vanwege de voorgenomen sluiting. Bovendien ontbreken recente emissie gegevens. De lozingen door de nucleaire installaties zijn aanzienlijk lager en kunnen op deze kaart niet worden onderscheiden.

Beleid legt maximale dosis vast

Het Nederlandse beleid op het gebied van de stralingshygiëne is gericht op het beperken van de door menselijk handelen toegevoegde stralingsdosis en de daarmee samenhangende risico's, zoals kanker. In het Besluit stralingsbescherming is vastgelegd dat de dosis door een specifiek bedrijf niet hoger mag zijn dan 100 microsievert per jaar (Besluit stralingsbescherming (2001)). Als deze waarde wordt overschreden moeten maatregelen worden genomen. Ruimtelijke informatie over de blootstelling zoals weergegeven in de figuur is voor deze afweging van essentieel belang.

Bronnen

  • Besluit stralingsbescherming (2001). Besluit van 16 juli 2001, houdende vaststelling van het Besluit stralingsbescherming. Staatscourant 2002, 49.

Relevante informatie

  • Blaauboer, R.O. (2002). Dosisberekening voor de Omgeving bij Vergunningverlening Ioniserende Straling (DOVIS) -A. Lozingen in lucht en water. Report 610 310 006/2002.
  • Eleveld, H., R.O. Blaauboer et al. (2002). Emissies en doses door bronnen van ioniserende straling in Nederland - Jaarrapport 2001 'Beleidsmonitoring straling'. RIVM Report 610100 001.
  • Eleveld, H. (2003). Ionising radiation exposure in the Netherlands, RIVM Report 861020002.
  • Eleveld. H., C.P. Tanzi, J.W.E. van Dijk (2005). Emissies en doses door de procesindustrie - Jaarrapport 2004 'Beleidsmonitoring straling'. RIVM Report 861020009.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Stralingsdosis door emissies van de Nederlandse industrie, 2004 (indicator 0314, versie 06,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.