Eikelmuis
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De alleen in Zuid-Limburg voorkomende eikelmuis is nagenoeg verdwenen uit Nederland.
Verspreiding eikelmuis
De eikelmuis komt alleen in Europa voor, zijn leefgebied beslaat een groot deel van West- en Midden-Europa. In Nederland wordt de soort alleen aangetroffen in Zuid-Limburg (zie figuur).
Eikelmuizen leven voornamelijk aan randen van loofbossen in glooiend gebied, het liefst begroeid met eiken, maar ze komen ook voor in naaldbossen, boomgaarden, tuinen en in huizen.
Voortbestaan eikelmuis bedreigd
Het voortbestaan van de eikelmuis is in Nederland momenteel ernstig bedreigd. Er zijn aanwijzingen dat de populatie eikelmuizen in Nederland de laatste vijftien jaar zeer sterk achteruit gegaan is. Zo bedraagt het aantal kilometerhokken in de periode 1946-1999 46 en sinds 1999 nog maar tien. Vooral het feit dat de dieren circa zeven maanden per jaar slapend doorbrengen, maakt eikelmuizen kwetsbaar voor veranderingen.
De oorzaken van de sterke achteruitgang zijn niet bekend. Mogelijk hangt het samen met de zachtere winters. De eikelmuis houdt een winterslaap, maar door de warmere winters worden de dieren vaker wakker en verbruiken dan veel vet. Mogelijk halen daardoor veel eikelmuizen het voorjaar niet. De achteruitgang wordt ook toegeschreven aan het steeds monotoner worden van het cultuurlandschap.
De afgelopen jaren is ook in Europa het aantal eikelmuizen sterk achteruit gegaan.
Bronnen
- Bekker D., L.S.G.M. Verheggen, F. Ottburg & W. van der Coelen, (2004). Inventarisatie van de eikelmuis in Zuid-Limburg in 2003. VZZ rapportnr. 2003.46. VZZ, Arnhem.
- Foppen R. (1991). Alarm voor de eikelmuis in Nederland. Zoogdier 4(2): 22-26.
- Verheggen, L.S.G.M. en D.J.C. Klees (2007) Inhaalslag verspreidingsonderzoek Nederlandse zoogdieren VONZ 2006. Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Eikelmuis
- Omschrijving
- Verspreiding eikelmuis en beschrijving populatie ontwikkeling
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- Berekeningswijze
- De gegevens over de eikelmuis zijn afkomstig uit het rapport van Bekker et al. en Verheggen & Klees. De verspreidingkaart van de eikelmuis geeft het voorkomen in vlakken van 1 x 1 km (kilometerhokken) weer.
- Basistabel
- geen
- Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- geen
- Verschijningsfrequentie
- onregelmatig
- Achtergrondliteratuur
- Bekker D., L.S.G.M. Verheggen, F. Ottburg & W. van der Coelen, (2004). Inventarisatie van de eikelmuis in Zuid-Limburg in 2003. VZZ rapportnr. 2003.46. VZZ, Arnhem.Verheggen, L.S.G.M. en D.J.C. Klees (2007) Inhaalslag verspreidingsonderzoek Nederlandse zoogdieren VONZ 2006. Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.
- Opmerking
- geen
- Betrouwbaarheidscodering
- Schatting, gebaseerd op een aantal metingen, expert judgement, een aantal relevante feiten of gepubliceerde bronnen terzake.
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Eikelmuis (indicator 1477, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.