Herkenbaarheid ontginningsgeschiedenis
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
De indicator 'Herkenbaarheid ontginningsgeschiedenis' is vervallen. Informatie over dit onderwerp is opgenomen in de indicator 'Culturele en natuurlijke kernkwaliteiten van het landschap' in het Compendium.
In de Flevopolders, de Wieringermeer en het Hollands veenweidegebied is de ontginningsgeschiedenis nog zeer goed herkenbaar aan de vormen van de percelen en de aanwezige landschapselementen.
Toestand
Het oorspronkelijke ontginnings- en verkavelingspatroon is vooral in de Zuiderzee-polders nog goed herkenbaar: De Wieringermeer, de Noordoostpolder en de Flevopolders. Deze zijn het jongst. Ook in een deel van de veenweidegebieden is het ontginnings- en verkavelingspatroon nog goed te herkennen, ondanks de grotere ouderdom. De zandgebieden van Oost, Midden- en Zuid-Nederland zijn het sterkst veranderd sinds 1850.
Bronnen
- Database HISTLAND. Alterra.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De herkenbaarheid van de ontginningsgeschiedenis is beoordeeld aan de hand van de mate van verandering in het ontginnings- en bewoningspatroon sinds het begin van de ontginning en bij oudere landschappen sinds de oudste topografische kaarten van rond 1850. De herkenbaarheid is beoordeeld in vier klassen:zeer goed herkenbaar: de perceelvorm is nauwelijks veranderdgoed herkenbaar: de perceelvorm is enigszins veranderd door perceelsvergroting of verkleining; hierbij is echter het patroon van de percelen (bijvoorbeeld strookvormige percelen) nog zichtbaarop hoofdlijnen herkenbaar: alleen de hoofdstructuur van het landschap, bestaande uit wegen, dijken en grotere waterlopen is nog aanwezignauwelijks meer herkenbaar: in deze landschappen is zelfs de hoofdstructuur verdwenenIn het kader van het historisch-landschappelijk informatie systeem HISTLAND is hiertoe de mate van verandering van het ontginnings- en bewoningspatroon beoordeeld door een vergelijking van recente topografische kaarten met historisch kaartmateriaal. Hierbij is het meest actuele kaartbeeld vergeleken met dat van rond het tijdstip van ontginning. Voor gebieden die reeds in 1850 ontgonnen waren is gebruik gemaakt van de oudste topografische kaarten uit rond 1850.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2003). Herkenbaarheid ontginningsgeschiedenis (indicator 1043, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.