Herkenbaarheid van waardevolle landschappen

Herkenbaarheid van waardevolle landschappen

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Waardevol zijn de landschappen die buiten Nederland weinig voorkomen, die binnen Nederland zeldzaam zijn en tevens weinig zijn aangetast en veel kenmerkende elementen hebben behouden. Hiertoe behoren vooral de polderlandschappen, het rivierengebied en de duinen.

Toestand

De internationaal en nationaal gezien meest waardevolle Nederlandse landschappen waarvan de ontstaansgeschiedenis nog goed herkenbaar is in elementen en patronen, zijn de oude zeekleilandschappen in Friesland, Groningen, Walcheren en Zuid-Beveland, een groot deel van de veenweidelandschappen in West-, Midden- en Noord-Nederland en de droogmakerijlandschappen van de Haarlemmermeer, Ronde Venen, Schermer, Beemster en Purmer. Het duinlandschap is eveneens een weinig aangetast gebied. Verspreid komen nog waardevolle delen van z.g. ITZ-landschappen (zie schema in technische toelichting) voor, onder andere op de Veluwe en in het rivierengebied.

Bronnen

  • Farjon, J.M.J., G.H.P. Dirkx, A.J.M. Koomen, J.A.J. Vervloet en G.W. Lammers (2001). Neder-landschap Internationaal: de internationale betekenis van het Nederlandse landschap op kaart. Rapport 358. Alterra. Wageningen.
  • LNV (2000). Natuur voor Mensen, Mensen voor Natuur. Nota natuur, bos en landschap in de 21e eeuw. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
  • LNV (2002). Nota 'Structuurschema Groene Ruimte 2. Samenwerken aan groen Nederland'. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Den Haag.
  • OC&W (1999). Nota Belvédère: Beleidsnota over de relatie cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Den Haag.
  • VROM (2001). Ruimte maken, ruimte delen. Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening 2000/2020. Ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Den Haag.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Op basis van de internationale betekenis van Nederlandse landschappen (I), de mate van aantasting of trend van achteruitgang (T) en de zeldzaamheid op nationale schaal (Z) is een selectie van landschappen gemaakt: de ITZ-landschappen. Deze zijn op de kaart aangegeven. De kleinste eenheden in de kaart zijn gebieden van 250 x 250 m, waarvoor de I-,T- en Z-waarden zijn bepaald. Vervolgens is de kenmerkendheid van gebieden vastgesteld op basis van terreinvormen, archeologie, ontginningsgeschiedenis, historische bouwkunde en schaalkenmerken: zie kenmerkende landschapselementen en patronen. De ITZ-landschappen zijn vervolgens onderverdeeld in de vier herkenbaarheidsheidsklassen van de kaart hierboven, gebaseerd op de vijf hierboven genoemde criteria.In het schema van de totstandkoming van de kaart 'herkenbaarheid waardevolle landschappen' is weergegeven hoe de kaart tot stand is gekomen.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CLO (2003). Herkenbaarheid van waardevolle landschappen (indicator 1033, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.