Kenmerkende landschapselementen en -patronen
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
De indicator 'Kenmerkende landschapselementen en -patronen' is vervallen. De informatie over deze indicator is opgenomen in de indicator Culturele en natuurlijke kernkwaliteiten van het landschap.
De (historische) identiteit, het streekeigene, van ruim de helft van de Nederlandse cultuurlandschappen is aangetast, vooral in de zandgebieden.
Toelichting
Kenmerkende landschapselementen en -patronen bepalen de identiteit van een landschaptype. Gebieden met veel kenmerkende elementen in een, voor een bepaald landschapstype, historisch patroon zijn relevant voor behoud van waardevolle cultuurlandschappen. Door ruimtelijke ontwikkelingen, zoals verstedelijking, aanleg van infrastructuur, maar ook door natuurontwikkeling wordt de cultuurhistorische identiteit aangetast.Elementen en patronen van grote kwaliteit zijn nog te vinden in Zuid-Limburg, delen van de zeeklei- en laagveengebieden, de kustzone en het rivierengebied. In het landschap van de zandgronden is deze kwaliteit sterker aangetast. Elementen die de kwaliteit en identiteit van de landschappen in belangrijke mate bepalen zijn:
- kenmerkende terreinvormen of aardkundige waarden
- gebieden met hoge archeologische waarde
- objecten met hoge historisch-bouwkundige waarde
- herkenbaarheid van de ontginningsgeschiedenis van het cultuurlandschap.
- openheid van het landschap
Daarnaast zijn er nog andere kenmerken die van belang zijn voor de identiteit van de landschappen zoals de groen-blauwe dooradering.
- zeer groot: scoort op minimaal drie van de vijf kenmerken
- groot: scoort op twee van de vijf kenmerken
- matig: scoort op één van de vijf kenmerken
- gering: scoort op geen enkel kenmerk.
Bronnen
- Farjon, J.M.J., G.H.P. Dirkx, A.J.M. Koomen, J.A.J. Vervloet en G.W. Lammers (2001). Neder-landschap Internationaal: de internationale betekenis van het Nederlandse landschap op kaart. Rapport 358. Alterra. Wageningen.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- Nederland is voor de beoordeling onderverdeeld in gebieden van 250 x 250 meter. Met behulp van bestaande databestanden (zie hierboven genoemde indicatoren) is beoordeeld in hoeverre een gebied scoort op de vijf bovengenoemde kenmerken. Op basis van de frequentieverdeling zijn vier min of meer evenveel voorkomende kwaliteitsklassen onderscheiden, namelijk:
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2003). Kenmerkende landschapselementen en -patronen (indicator 1039, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.