Kraaiachtigen en vos, 1990-2010

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Zwarte kraai en roek, die vaak als plaagsoorten worden beschouwd, zijn de laatste jaren enigszins toegenomen. Daarentegen is de ekster matig afgenomen en is de trend van vos en kauw stabiel.

Plaagsoorten

Kauwen, kraaien, roeken, eksters en vossen worden vaak als plaagsoorten gezien. De kraaiachtigen eten het zaad van landbouwgewassen en foerageren op legsels van weidevogels. Vossen jagen op pluimvee, weidevogels en andere bodembroeders.

Populatie ontwikkeling

Van de plaagsoorten zijn roek en zwarte kraai sinds 1990 matig toegenomen. De kauw en de vos vertonen landelijk geen toename. Wel lijkt de vos in sommige regio's toe te nemen en in andere regio's af te nemen, maar de trends zijn niet significant. Bij de ekster is er sprake van een matige afname.

Bronnen

  • Boele, A., J. van Bruggen, A. van Dijk, F. Hustings, J.-W. Vergeer en C.L. Plate (2011). Broedvogels in Nederland in 2009. SOVON-monitoringrapport 2011/01. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.
  • Daemen, Ben, Maurice La Haye en Marcel Straver (1998). Zoogdieren in het broedvogel-(BMP) en het wintervogelmeetnet (PTT-project) in 1997. Kwartaalbericht Milieustatistieken 98/4, 28-36.
  • Dijk, A.J. van, A. Boele, F. Hustings, K. Koffijberg en C.L. Plate (2010). Broedvogels in Nederland in 2008. SOVON-monitoringrapport 2010/01. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.
  • Dijk, A.J. van, F. Hustings, K. Koffijberg, M. van der Weide, D. Zoetebier en C. Plate (2003). Kolonievogels en zeldzame broedvogels in Nederland in 2002. SOVON-monitoringrapport 2003/02. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Plaagsoorten: kraaiachtigen en vos
Omschrijving
Ontwikkeling populatie van vos, kauw, zwarte kraai, roek en ekster
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek
Berekeningswijze
De gegevens zijn ontleend aan de landelijke meetnetten van broedvogels van het Netwerk Ecologische Monitoring. Daarbij worden ook vossen geteld (in het voorjaar). De indexcijfers betreffen heel Nederland.De grafiek geeft de index (met 2000 = 100) van ekster, kauw, roek, vos en zwarte kraai.
Basistabel
De index van de betrokken soorten met hun trend staan onder het tabblad afzonderlijke soorten onder Download figuurdata.
Geografische verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
jaarlijks
Achtergrondliteratuur
Dijk, A.J. van, A. Boele, F. Hustings, K. Koffijberg en C.L. Plate (2010). Broedvogels in Nederland in 2008. SOVON-monitoringrapport 2010/01. SOVON Vogelonderzoek Nederland, Beek-Ubbergen.
Daemen, Ben, Maurice La Haye en Marcel Straver (1998). Zoogdieren in het broedvogel-(BMP) en het wintervogelmeetnet (PTT-project) in 1997. Kwartaalbericht Milieustatistieken 98/4, 28-36.
Opmerking
De cijfers van de grafiek van de vos verschillen met de vorige versie door toename van het aantal plots in Limburg
Betrouwbaarheidscodering
C. Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
12
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
11
versie‎
10
versie‎
09
versie‎
08
versie‎
07
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Kraaiachtigen en vos, 1990-2010 (indicator 1090, versie 10,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.