Hoogopgeleiden, 2012
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
Ruim een kwart van de 15- tot 65-jarigen is hoogopgeleid. De sterk verstedelijkte gemeenten hebben veelal de hoogst opgeleide bevolking. Het percentage hoogopgeleiden in de aangrenzende gemeenten ligt vaak ook boven het landelijke gemiddelde.
Helft van bevolking in Utrecht en Amsterdam hoog opgeleid
In de steden Utrecht en Amsterdam is ongeveer de helft van de bevolking van 15 tot 65 jaar hoogopgeleid. Ook in Haarlem en Leiden en in de aan deze steden grenzende gemeenten wonen relatief veel personen die beschikken over een diploma in het hoger onderwijs. Dit was in 1996- ruim vijftien jaar geleden- niet anders. Wel is het verschil tussen deze vier gemeenten en de overige gemeenten van Nederland toegenomen. Het percentage hoogopgeleiden in de leeftijd van 15 tot 65 jaar groeide landelijk met 10 procentpunten naar 28% in 2012. In Amsterdam en Utrecht was deze toename bijna twee keer zo groot. Nog meer dan in het verleden concentreren de hoogopgeleiden zich in deze gemeenten. In Rotterdam komt het aandeel hoogopgeleiden ongeveer overeen met het landelijk gemiddelde terwijl het in Den Haag daar iets boven ligt.
Bevolking in sterk verstedelijkte gemeenten hoog opgeleid
Ook buiten de Randstad is het aandeel hoogopgeleiden in de sterk verstedelijkte gebieden relatief hoog. Dit geldt voor bijvoorbeeld de gemeente Zwolle en de universiteitssteden Wageningen, Nijmegen, Groningen en Eindhoven. Bij het merendeel van deze gemeenten is het percentage hoogopgeleiden in de aangrenzende gemeenten ook hoger dan het landelijke gemiddelde. Van deze zeven gemeenten is het aandeel hoogopgeleiden in de afgelopen 15 jaar vooral toegenomen in Zwolle, Groningen en Wageningen.
Vrouwen hoger opgeleid dan mannen, een kwestie van tijd
Het aandeel hoogopgeleide mannen en vrouwen is vrijwel gelijk (respectievelijk 29 om 28%). Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. In 1996 was het verschil nog 5 procentpunten (21 om 16%). Het is nu een kwestie van tijd dat er meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid zijn. Zo is het aandeel hoogopgeleide 25- tot 35-jarige vrouwen hoger dan onder mannen in deze leeftijd, respectievelijk 44 en 41%.
Bronnen
- CBS (2013). Statline: Beroepsbevolking; kerncijfers naar geslacht en andere persoonskenmerken . CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Jongeren, potentieel werkenden en ouderen, 2013
- Nettoarbeidsparticipatie, 2023
- Meer gegevens over de beroepsbevolking is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Hoogopgeleiden, 2012
- Omschrijving
- Het hoogst behaalde opleidingsniveau van de bevolking in de leeftijd 15 tot en met 64 jaar.Tot de hoogopgeleiden behoren de personen met hoogst behaalde opleiding HBO en/of WO.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- Voor het merendeel van de respondenten van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) in 2012 wordt het hoogst behaalde opleidingsniveau vastgesteld door via een open vraagstelling naar hun volledige onderwijsloopbaan te vragen. Middels een proces van automatisch typeren wordt tijdens het vraaggesprek een code van de Standaard Onderwijs Indeling (SOI) gezocht voor de opleiding met het hoogste niveau, welke de respondent met een diploma heeft afgesloten. Vanaf het vierde kwartaal wordt gebruik gemaakt van een gesloten vraagstelling. Cruciaal daarin is de vraag welke opleiding de hoogst gevolgde is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een meerkeuzevraag waarin alle gevolgde opleidingen worden aangekruist, en waaruit in de vragenlijst wordt afgeleid over welke opleiding doorgevraagd moet worden en kan worden bepaald wat het hoogst behaalde niveau is.
- Basistabel
- StatLinetabel met kerncijfers uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB): Beroepsbevolking; kerncijfers naar geslacht en andere persoonskenmerken
- Geografische verdeling
- Gemeenten van Nederland
- Andere variabelen
- Netto arbeidsparticipatie
- Verschijningsfrequentie
- Onregelmatig
- Achtergrondliteratuur
- Zie voor de korte onderzoeksbeschrijving de toelichting van de Enquête beroepsbevolking (EBB) op de website van het CBS.
- Opmerking
- Let op: de huidige versie (3) van deze indicator verschilt qua populatie met de voorgaande versies (1 en 2). De cijfers van deze versie hebben betrekking op de bevolking in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar. De voorgaande versies (1 en 2) hebben betrekking op de beroepsbevolking.Tot de beroepsbevolking behoren alle personen van 15 tot en met 64 jaar die:betaald werk hebben van minimaal 12 uur per week, die werk voor ten minste 12 uur per week hebben aanvaard of die werk zoeken voor minimaal 12 uur in de week, hier actief naar zoeken en ook op korte termijn beschikbaar zijn.
- Betrouwbaarheidscodering
- Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Hoogopgeleiden, 2012 (indicator 2100, versie 04,