Gemiddelde WOZ-waarde van woningen, 2023

Op 1 januari 2023 was de gemiddelde WOZ-waarde van de woningen 368 duizend euro. Op 1 januari 2022 was de gemiddelde WOZ-waarde nog 317 duizend euro. De gemiddelde WOZ-waarde is dus met 51 duizend euro gestegen. Van koopwoningen was de waarde 76 procent hoger dan van corporatiewoningen en 36 procent hoger dan die van overige verhuurders.

Waarde eigen woningen hoger dan van huurwoningen 

De waarde van koopwoningen bedroeg 439 duizend euro op 1 januari 2023 en van corporatiewoningen 249 duizend euro. Dat is een verschil van 190 duizend euro. Het gemiddelde waardeverschil is procentueel het grootst in de provincie Drenthe, waar een koopwoning (349 duizend euro) 103 procent hogere gemiddelde WOZ-waarde heeft dan een corporatiewoning (172 duizend). In Flevoland was dit verschil het kleinst. Daar was de gemiddelde WOZ-waarde van een koopwoning 395 duizend euro en die van een corporatiewoning 244 duizend euro.

De woningwaarde van koopwoningen varieerde van 324 duizend euro in de provincie Groningen tot 548 duizend euro in Noord-Holland. De WOZ-waarde van corporatiewoningen was in Noord-Holland eveneens het hoogst (330 duizend euro) en in Zeeland het laagst (169 duizend euro). De WOZ-waarde van overige huurwoningen was het laagst in Fryslân(210 duizend euro).

De gemeenten met de laagste en hoogste WOZ-waarden

In de gemeente Pekela hebben zowel de koopwoningen (225 duizend euro) als de woningen in het bezit van woningcorporaties (124 duizend euro) de laagste gemiddelde WOZ-waarde. De koopwoningen met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde staan in de gemeente Bloemendaal (gemiddeld 1.104 miljoen euro). De corporatiewoningen met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde staan in de Noord-Hollandse gemeente Laren (444 duizend euro). In Blaricum hebben woningen in het bezit van overige verhuurders de hoogste gemiddelde WOZ-waarde (790 duizend euro).

Technische toelichting

Naam van het gegeven

Gemiddelde WOZ-waarde van woningen op 1 januari; eigendom, provincie

Omschrijving

Landelijke Voorziening WOZ

Het CBS heeft toegang tot de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Dit is de centrale voorziening waaruit WOZ-gegevens uit alle gemeenten verkregen kunnen worden. Sinds 1 januari 2019 zijn daadwerkelijk alle gemeenten aangesloten op de LV WOZ. Hiermee werd de LV WOZ voor alle gebruikers en afnemers de basis. De basisregistratie bevat een 'Vastgestelde waarde' (WOZ-waarde) en de koppeling aan kadastrale percelen en/of adressen en aan BAG verblijfsobjecten, standplaatsen, ligplaatsen en/of panden. De LV WOZ maakt (her)gebruik van de standaarden en voorzieningen die binnen het Stelsel van Basisregistraties ontwikkeld zijn.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vulling van de LV WOZ. De Waarderingskamer is de toezichthouder. Het Kadaster beheert de LV WOZ. Het Ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de basisregistratie LV WOZ.

 

Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) 

De Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) is een registratie waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. De BAG bestaat uit twee samenhangende basisregistraties: de Basisregistratie Adressen en de Basisregistratie Gebouwen. De Basisregistratie Adressen bevat alle officiële, als zodanig toegekende, adressen op Nederlands grondgebied. Een adres is de door de bevoegde gemeente toegekende benaming, bestaande uit de naam van een openbare ruimte (straat), een nummeraanduiding (huisnummer en toevoegingen) en woonplaats. Adressen worden toegekend aan adresseerbare objecten uit de Basisregistratie Gebouwen. In de Basisregistratie Gebouwen zijn alle panden, verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen geregistreerd. Deze 'objecttypen' zijn afgebakend en voorzien van een unieke aanduiding. Bepaalde gegevens behorende bij de objecttypen (zoals de oppervlakte en het bouwjaar) zijn ook in de registratie opgenomen. Aan ieder object is minimaal één adres gekoppeld. Daarnaast zijn nevenadressen mogelijk. Aan panden zonder verblijfsobject (zoals onzelfstandige bijgebouwen) wordt geen adres toegekend. 

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vulling van de BAG. Het Kadaster beheert de BAG en krijgt de gegevens aangeleverd door de gemeenten.

 

Basisregistratie Kadaster (BRK)

Het eigendom van woningen wordt voor het belangrijkste deel bepaald door de eigenaren in de basisregistratie Kadaster, aangevuld met de eigenaren uit de LV WOZ.

 

Autoriteit Woningcorporaties

De Corporatiewoningen worden vastgesteld aan de hand van een bestand van de Autoriteit Woningcorporaties en aangevuld met de Basisregistratie Kadaster (BRK).

 

Koppeling BAG-WOZ

In de LV WOZ is ook de relatie vastgelegd met het/de verblijfsobject(en) uit de BAG. Als er meerdere verblijfsobjecten bij één WOZ-object horen, wordt de WOZ-waarde verdeeld op basis van de gebruiksoppervlakte uit de BAG. Als er meerdere WOZ-objecten bij één verblijfsobject horen, wordt de WOZ-waarde geaggregeerd.

Verantwoordelijk instituut

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Berekeningswijze

Woning

Verblijfsobject met minimaal een woonfunctie en eventueel één of meer andere gebruiksfuncties.

Bij eigen woningen is de eigenaar tevens de bewoner. Bij huurwoningen is er iemand anders eigenaar dan de bewoner.

 

WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een jaar is de waarde die een gemeente aan eigenaren en gebruikers van objecten begin van het jaar verschaft. Omdat de gemeente tijd nodig heeft voor taxatie van deze objecten, wordt de waardepeildatum van het voorgaande jaar genomen. De waardepeildatum (taxatiepeildatum) is steeds 1 jaar eerder (t-1). Ter voorbeeld, de WOZ-waarde op 1 januari 2022 is de feitelijke waarde van het object op 1 januari 2021.

 

Gemiddelde WOZ-waarde

De gemiddelde WOZ-waarde in deze tabel is de gemiddelde WOZ-waarde van alle verblijfsobjecten met een woonfunctie. Woningen die een waarde hebben van minder dan 10 duizend euro of meer dan 5 miljoen euro niet meegenomen in het bepalen van het gemiddelde.

Geografische verdeling

Nederland, provincies, corop en gemeenten

Verschijningsfrequentie

Tweemaal per jaar

Achtergrondliteratuur

Zie de beschrijving Gemiddelde WOZ-waarde van woningen op de website van het CBS.

Betrouwbaarheidscodering

A (Integrale waarneming).

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
02
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Gemiddelde WOZ-waarde van woningen, 2023 (indicator 2168, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.