Beleving geluid

Beleving geluid

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Beleving geluid' is vervallen. De informatie over deze indicator is opgenomen in de indicator Belevingskaart van het Nederlandse landschap. Informatie over de waardering en de belevingswaarde van het landschap is te vinden in de volgende indicatoren:

Mensen ervaren geluid van vlieg-, weg-, railverkeer als hinderlijk vanaf ongeveer 45 decibel. Vooral de vliegvelden met hun aanvliegbanen en de snelwegen zorgen voor veel hinder.

Toestand

De hoeveelheid geluid in de omgeving speelt een rol in de beleving van het landschap. Geluidsterkte vanaf ongeveer 45 decibel wordt als hinderlijk ervaren. Bij de meeste provinciale wegen en in de steden ligt de belasting doorgaans tussen de 45 en 65 decibel. Wanneer de belasting boven de 65 decibel uitkomt, wordt dit als zeer hinderlijk ervaren. Dit is het geval bij de snelwegen en vooral de vliegvelden met hun aanvliegbanen. De Randstad is vrijwel nergens vrij van lawaai.
Uit een recente calibratie van de belevingskaart blijkt dat de indicator 'beleving geluid' geen significante aanvullende bijdrage levert aan de voorspelling van het oordeel over de aantrekkelijkheid van het landschap, terwijl de geluidkaart daarmee wel een duidelijke negatieve correlatie vertoont (Roos et al., 2005). Dit komt doordat geluidbelasting vaak samengaat met Beleving stedelijkheid en Beleving horizonvervuiling.

Bronnen

  • Goossen, C.M., F. Langers & S. de Vries (2001 ). Gelderse stilte? Onderzoek naar de stiltebeleving van recreanten. Rapport 398. Alterra, Wageningen
  • Roos-Klein Lankhorst, J, S. de Vries, J. van Lith-Kranendonk, H. Dijkstra & J.M.J. Farjon (2004a). Modellen voor de graadmeters landschap, beleving en recreatie. Kennismodel Effecten Landschap Kwaliteit KELK, Monitoring Schaal en BelevingsGIS. Planbureaurapporten 20. Natuurplanbureau, vestiging Wageningen: bijlage 3, Horizonvervuiling.
  • Roos-Klein Lankhorst, J, W. Nieuwenhuizen, M.H.I. Bloemmen, S. Blok & J.M.J. Farjon (2004b). Verstedelijking en Landschap 1989-2030. Berekende, waargenomen en verbeelde effecten van bebouwing. Rapport 1056. Alterra, Wageningen
  • Roos-Klein Lankhorst, J., S. de Vries, A.E. Buijs, A.E., M.H.I. Bloemmen & C. Schuiling (2005). BelevingsGIS versie 2; waardering van het Nederlandse landschap door de bevolking op kaart. Rapport 1138. Alterra, Wageningen: factsheet Horizonvervuiling.
  • VROM (1997). Naar een landelijk beeld van verstoring. Publicatiereeks verstoring 1997-2. Ministerie van VROM, Den Haag.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De indicatorkaart is afgeleid van het bestand "gecumuleerde geluidbelasting", waarin de verstoring door geluid in dB(A) is uitgedrukt. Bronhouder van dit bestand is het MNP. De gecumuleerde geluidbelasting is afgeleid van kennis van de locatie van geluidsbronnen en omgevingskenmerken (waarbij onder andere de dempende werking van geluidsschermen en van aangrenzende bebouwing is meegenomen). Als geluidsbronnen gelden snelwegen, provinciale wegen, spoorlijnen, vliegverkeer en geluidveroorzakende locaties zoals industrieterreinen. In het BelevingsGIS is de geluidskaart van het MNP omgezet naar 250 x 250 m gridcellen en als volgt geclassificeerd:
  • Stil (< 35 db)
  • Vrij stil (35-45 db)
  • Vrij veel lawaai (45-55 db)
  • Veel lawaai (55-65 db)
  • Heel veel lawaai (>65 db)
Oorspronkelijk was, op basis van literatuur, een wat "strengere" classificatie aangehouden, maar deze is bijgesteld op grond van een veldstudie die is verricht voor de Natuurbalans 2004 (Roos-Klein Lankhorst e.a., 2004b).
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CLO (2006). Beleving geluid (indicator 1029, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.