Zomerse dagen in Nederland, 1906-2008
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.
Informatie over zomerse dagen in Nederland is terug te vinden in indicator
Overige informatie over temperaturen in Nederland en mondiaal is te vinden in
Het aantal zomerse dagen in De Bilt is in de afgelopen eeuw significant toegenomen. Het aantal is ruim verdubbeld, van gemiddeld 14 dagen in 1906 naar 31 dagen in 2008.
Sterke toename vanaf 1970
Zomerse dagen zijn dagen waarbij de maximumtemperatuur op een dag oploopt tot boven de 25 º C. Uit de metingen in De Bilt blijkt dat er twee perioden zijn geweest met een toename, namelijk 1906-1935 en 1970-2008. De toename in de laatste periode is het sterkst en komt overeen met de toename in de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt. Over de hele periode gezien is het aantal zomerse dagen ruim verdubbeld. Dit verschil is ondanks de grote jaar-op-jaar-variabiliteit statistisch significant.
Oorzaak van de toename in zomerse dagen
De belangrijkste reden voor de toename van het aantal zomerse dagen in Nederland is net als voor de jaargemiddelde temperatuur waarschijnlijk het door de mens veroorzaakte versterkte broeikaseffect. Dit versterkte broeikaseffect is een gevolg van de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer. Daarnaast zijn er ook natuurlijke processen die de gemiddelde temperatuur op aarde beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld variaties in de sterkte van de zonnestraling, vulkaanuitbarstingen, El Nino's en het chaotische gedrag van het klimaat zelf.
Bronnen
- Visser, H. (2005). De significantie van klimaatverandering in Nederland. Een analyse van historische en toekomstige trends (1901-2020) in het weer, weersextremen en temperatuurgerelateerde impact-variabelen. Rapport nr 550002007, Milieu- en natuurplanbureau, Bilthoven.
- KNMI (2008). De toestand van het klimaat in Nederland 2008 [verwijzing naar pdf-document. KNMI, De Bilt.
Relevante informatie
- Inleiding tot het broeikaseffect
- Klimaatverandering: beleid ter vermindering van broeikasgasemissies
- Temperatuur in Nederland en mondiaal, 1907 - 2022
- Jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland, 1910-2022
- Kans op een Elfstedentocht, 1901 - 2020
- Zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust en mondiaal, 1890-2018
- Overzicht milieuthema's en effecten op de natuur
- Trends online. A compendium of data on global change.
- Informatie over het Klimaatverdrag en het Kyoto-protocol vindt u op de website van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
- Informatie over het klimaatbeleid van Nederland staat op de website van het Ministerie van VROM in het Dossier Klimaatverandering.
- Meer informatie over gevolgen van klimaatverandering op het weer is te vinden op de website van het KNMI bij Klimaatverandering en Broeikaseffect.
- Meer informatie over klimaatverandering en concentraties van broeikasgassen is te vinden op de websites van het IPCC (International Panel on Climate Change) en ETC/ACC (Europeen Topic Center on Air and Climate Change).
- Informatie over de actuele en toekomstige ontwikkelingen voor de luchtkwaliteit is te vinden in Milieubalans 2008 en Nationale Milieuverkenning 2006-2040.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- Het aantal zomerse dagen vóór 1951 is wellicht iets te hoog, omdat de temperatuurmetingen toen in een ander type meethut werden uitgevoerd (zie ook Visser (2005), pagina 19).
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Zomerse dagen in Nederland, 1906-2008 (indicator 0509, versie 04,