Internationale betekenis van Nederlandse landschappen
Een aantal Nederlandse landschapstypen komt in andere Noordwest-Europese landen weinig voor waardoor hun internationale betekenis groot is. Dit geldt vooral voor polders en veenontginningen.
Polders en veenontginningen
Droogmakerijen, oude zeekleipolders en veenontginningen in laag Nederland zijn internationaal gezien belangrijk. Ruim 95% van de droogmakerijen in Noordwest-Europa ligt binnen Nederland. Ook veenontginningen met strookvormige verkaveling, en oude zeekleipolders met hun terpen liggen vooral binnen Nederland.
Referenties
- Farjon, J.M.J., G.H.P. Dirkx, A.J.M. Koomen, J.A.J. Vervloet en G.W. Lammers (2001). Neder-landschap Internationaal: de internationale betekenis van het Nederlandse landschap op kaart. Rapport 358. Alterra Wageningen UR. Wageningen.
- Haartsen, A.J., A.P. de Klerk, J.A.J. Vervloet m.m.v. G.J. Borger (1989). Levend Verleden: een verkenning van de cultuurhistorische betekenis van het Nederlandse landschap. Achtergrondreeks Natuurbeleidsplan 3. SDU Den Haag.
- Baas, H.G. (1998). Landschappen van wereldformaat. Historisch Geografisch Tijdschrift 98(3). Matrijs. Utrecht.
- Ven, G.P. van de (red.) (1993). Leefbaar laagland: geschiedenis van waterbeheersing en landaanwinning in Nederland. Matrijs. Utrecht.
- Schaminee, J.H.J., G.H.P. Dirkx & J.A.M. Janssen (2010). Grenzeloze natuur: de internationale betekenis van Nederland voor soorten, ecosystemen en landschappen. KNNV Uitgeverij, Zeist/ WOt-studie 10. WOT Natuur & Milieu Wageningen UR, Wageningen
Relevante informatie
Technische toelichting
Naam van het gegeven
Internationale betekenis van Nederlandse landschappen
Omschrijving
Nederlandse landschappen die internationaal van betekenis zijn
Verantwoordelijk instituut
Alterra Wageningen UR
Berekeningswijze
Aan de hand van literatuur en deskundigenraadpleging is nagegaan welke Nederlandse landschapstypen op grond van terreinvormen, ontginningsgeschiedenis en ecosystemen van internationaal belang zijn. Hierbij is gekeken naar kenmerkendheid, typelokaliteit en zeldzaamheid in Noordwest-Europees verband (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittanniƫ', Belgiƫ, Luxemburg en Frankrijk). Een typelokaliteit duidt op de plek waar het verschijnsel is ontstaan, voor het eerst is beschreven en/of in zijn meest kenmerkende vorm voorkomt. Om de zeldzaamheid en het internationaal aandeel te bepalen, is aanvullend een GIS-bestand van landschapstypen in vergelijkbare gebieden in Noordwest-Europa samengesteld aan de hand van topografische kaarten op schaal 1:50.000 en 1:100.000.
Basistabel
Zie berekeningswijze
Geografisch verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
onregelmatig
Achtergrondliteratuur
Zie referentielijst
Betrouwbaarheidscodering
Integrale enquete.
Archief van deze indicator
- Internationale betekenis van Nederlandse landschappen (actuele versie , 12 sep 2018 )
- Internationale betekenis van Nederlandse landschappen (v04 , 12 sep 2013 )
- Internationale betekenis van Nederlandse landschappen (v03 , 22 dec 2006 )
- Internationale betekenis van Nederlandse landschappen (v02 , 28 jan 2003 )
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2013). Internationale betekenis van Nederlandse landschappen (indicator 1034, versie 04 , 12 september 2013 ). www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.