Bundeling bedrijventerreinen in nationale bundelinggebieden, 2000 - 2006

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator, die verbonden is aan de monitoring van de Nota Ruimte, wordt niet meer bijgehouden (de Nota Ruimte is geen vigerend ruimtelijk beleid meer).

Informatie over bundeling van werken en wonen is nog steeds beschikbaar.

Het beleid van de Nota Ruimte is gericht op het bundelen van stedelijke ontwikkelingen in daarvoor aangewezen nationale bundelingsgebieden. Het doel is om het aandeel verstedelijking binnen de bundelingsgebieden minimaal gelijk te houden. In de afgelopen periode (2000-2006) is het bundelingpercentage voor bedrijventerreinen afgenomen. Met name tussen 2004 en 2006. Alleen als het beleid deze tendens naar minder bundeling kan omkeren bereikt het zijn doel.

Afname bundeling van bedrijventerreinen vooral in periode 2004-2006

De bundeling van bedrijventerreinen binnen nationale bundelinggebieden voor Nederland als geheel is sinds 2000 afgenomen. De afname vond vooral plaats in de periode 2004-2006 en werd veroorzaakt door een afname van de bundeling in de provincies Noord-Holland, Overijssel en Limburg. In de overige provincies nam de bundeling van bedrijventerrein in dezelfde periode juist toe. Met name de provincies Utrecht en Noord-Brabant hadden, vergeleken met de bundeling van bestaand terrein, een hoog aandeel nieuw uitgegeven terrein binnen bundelinggebied

Ook herbestemming en administratieve correcties beïnvloeden bundeling

Behalve door nieuwe uitgifte van bedrijventerrein wordt de bundeling ook beïnvloed door herbestemming van bedrijventerrein en administratieve correcties. Opvallend is bijvoorbeeld dat in de provincie Zuid-Holland, ondanks lagere aandelen nieuwe uitgifte binnen bundelinggebied, als gevolg van overige wijzigingen de bundeling toch is toegenomen. Als we kijken naar het aandeel nog uitgeefbaar terrein binnen bundelinggebieden dan ligt ook dit voor heel Nederland iets lager dan het bestaande bundelingpercentage in 2000.

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Uitvoeringsdoelstellingen:

  • Bundeling van verstedelijking in bundelinggebieden


Operationele doelstellingen:

  • Ontwikkeling van nationale stedelijke netwerken en stedelijke centra; verbeteren van de leefbaarheid en de sociaaleconomische positie van de steden; behoud en versterking van de variatie tussen stad en land


Algemene doelstellingen:

  • Versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland; krachtige steden; vitaal platteland

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Bundeling bedrijventerreinen binnen nationale bundelingsgebieden
Omschrijving
Aandeel (percentage) van de oppervlakte netto uitgegeven bedrijventerrein en de jaarlijkse uitgifte van bedrijventerrein, gelegen binnen nationaal bundelingsgebied.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
Met behulp van de bruto contouren van bedrijventerreinen uit de IBIS-database is bepaald welke terreinen binnen bundelingsgebieden liggen. Vervolgens zijn uit de IBIS-database de bijbehorende oppervlaktegegevens geselecteerd. Bij terreinen die deels binnen bundelingsgebied liggen is het oppervlak naar rato toegedeeld. Bij de berekeningen zijn netto uitgegeven oppervlakten (in 2000, 2004 en 2006) en de jaarlijkse uitgifte (in de perioden 2000 t/m 2003 en 2004 t/m 2005) apart beschouwd.Voor de begrenzing van bundelingsgebieden zijn de medio 2007 door provincies vastgestelde grenzen gebruikt, aangevuld met de voorlopige grenzen uit de Nota Ruimte voor de provincies waar nog geen bundelingsgebied was vastgesteld. De door provincies aangewezen regionale bundelingsgebieden zijn buiten beschouwing gelaten.Door onvolledigheid in de IBIS-contouren is niet van elk terrein de ligging te bepalen. Voor het bestaand terrein is dit verwaarloosbaar (maximaal 5% in de provincie Noord-Holland in 2006). Maar voor het nog uitgeefbare deel is van 17% de ligging onbekend door veel ontbrekende contouren in Noord-Holland en Overijssel.De bundeling van bedrijventerrein wordt niet alleen beïnvloed door uitgifte van nieuw terrein, maar ook door het herbestemmen van bestaande terreinen naar andere functies of het doorvoeren van administratieve correcties in de IBIS-database.
Basistabel
IBIS database 2006
Geografische verdeling
Provincies in Nederland
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
In de Nota Ruimte zijn voorlopige grenzen van nationale bundelinggebieden aangewezen. Het is de bedoeling dat een definitieve begrenzing door de provincies wordt vastgesteld. Een aantal provincies heeft de grens van het bundelinggebied reeds vastgesteld. Naast het nationale bundelinggebied hebben verschillende provincies ook regionale bundelinggebieden aangewezen. Deze regionale bundelinggebieden zijn bij deze analyse buiten beschouwing gelaten.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Bundeling bedrijventerreinen in nationale bundelinggebieden, 2000 - 2006 (indicator 2007, versie 02,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.