Nutriëntenoverschotten in de landbouw, 1970-2008
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
In 2008 is het stikstofoverschot in de landbouw met bijna 3 procent afgenomen ten opzichte van 2007. Het fosforoverschot nam in deze periode met 21 procent af. De afname sinds de invoering van het Mineralen Aangiften Systeem (MINAS) in 1998 is voor stikstof 41 procent en voor fosfor 66 procent.
Overschotten 2008
Ten opzichte van 2007 is er in 2008 een daling van het stikstofoverschot van bijna 3 procent en van het fosforoverschot van 21 procent.
In 2008 bedraagt het overschot voor stikstof circa 55 procent en voor fosfor circa 25 procent van de totale aanvoer van mineralen naar de landbouw. Dit komt overeen met een benuttingspercentage van circa 45 procent respectievelijk circa 75 procent: een flinke verbetering sinds de invoering van MINAS. In 1997 bedroeg het benuttingspercentage voor stikstof nog 31 procent en voor fosfor 48 procent.
Tot 1986 hogere nutriëntenoverschotten door groeiende veestapel
Tussen 1970 en 1986 namen de overschotten van de nutriënten stikstof en fosfor in de landbouw toe. Vooral het ontstaan en de groei van de niet-grondgebonden (intensieve) veehouderij droegen hieraan bij, met als gevolg een toegenomen import van krachtvoer.
De groei van het stikstofoverschot wordt in deze periode versterkt door hogere gehalten in het krachtvoer en een groter gebruik van stikstofkunstmest om zo in de groeiende behoefte aan ruwvoer te voorzien. De toename van het fosforoverschot wordt na 1975 gedeeltelijk afgezwakt door een daling van het fosforgehalte in het krachtvoer.
Na 1986 daling overschotten door diverse maatregelen
In 2008 is het stikstofoverschot met 53 procent en het fosforoverschot met 77 procent afgenomen ten opzichte van 1986. Diverse maatregelen hebben bijgedragen tot deze daling:
- De daling van de overschotten is op gang gekomen na de invoering van de Beschikking superheffing (1984). Hierdoor is het aantal runderen sterk afgenomen. Ook zijn de nutriëntengehalten in krachtvoer, vooral van fosfor, lager en is het gebruik van stikstofmeststoffen aanzienlijk verminderd na 1986.
- Tussen 1990 en 1998 daalt het fosforoverschot gestaag terwijl het stikstofoverschot nauwelijks afneemt. De stagnatie in de daling van het stikstofoverschot komt doordat het mestbeleid in eerste instantie vooral gericht is geweest op terugdringing van het fosfaatgebruik.
- Na de introductie van het Mineralen Aangifte Systeem (MINAS) in 1998 komt de daling van het stikstofoverschot weer op gang. In het kader van MINAS waren boeren verplicht een mineralenboekhouding voor zowel stikstof als fosfor bij te houden. Bij nutriëntenverliezen boven van te voren vastgestelde normen moest een heffing worden betaald. Vanaf 1999 neemt hierdoor zowel het stikstof- als het fosforoverschot flink af. De jaren 2003 en 2005 vormen een uitzondering op de dalende trend. In deze jaren zijn de overschotten hoger dan in het jaar ervoor door vooral tegenvallende gewasopbrengsten. Hierdoor zijn er met het gewas minder mineralen afgevoerd dan in een normaal weerjaar.
- De daling van de overschotten zet zich voort in de jaren na 2006, mede door verdere aanscherping van het mestbeleid; MINAS is per 1 januari 2006 vervangen door Het Nieuwe Mestbeleid met een stelsel van gebruiksnormen voor stikstof en fosfor in plaats van de verliesnormen uit het MINAS-stelsel.
Relevantie
De stikstof- en fosforoverschotten uit de landbouw accumuleren vooral in de bodem. Een deel spoelt uit naar het grondwater, terwijl ook een deel naar de lucht verdampt als stikstofverbindingen (o.a. ammoniak). In deze indicator heeft de term 'overschot' een bredere betekenis dan de term 'netto belasting' die in andere indicatoren in het Compendium voor de Leefomgeving wordt gebruikt. Behalve dat er van het overschot een groot deel terecht komt in het milieu, bevat het overschot onder andere ook de opslag van mest.
- Stikstofbalans van bodem en grondwater, 1986-2013
- Fosforbalans van bodem en grondwater, 1986-2013
- Ammoniakemissie door de land- en tuinbouw, 1990-2022
Beleid
Per 1 januari 2006 is MINAS vervangen door het Nieuwe Mestbeleid waarbij er aanvoernormen voor stikstof en fosfor gelden in plaats van de verliesnormen in het MINAS-systeem.
Bronnen
- CBS (2006). Balansen van mineralen en zware metalen. CBS, Voorburg / Heerlen.
- CBS (2010a). StatLine: Mineralen in de landbouw (sectorbalans). CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2010b). Mineralen in de landbouw, 1970-2009*. CBS, Den Haag / Den Haag.
Relevante informatie
- Meer informatie over de nutriëntenoverschotten in de landbouw is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Nutriëntenoverschotten in de landbouw
- Omschrijving
- Ontwikkeling van de overschotten van de nutriënten stikstof en fosfor in de landbouw, weergegeven als indexpercentage ten opzichte van 1970.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- De nutriëntenoverschotten zijn berekend op basis van de balans voor stikstof, resp. fosfor. Voor beide nutriënten wordt het overschot bepaald door de aanvoer (via vooral mengvoer, ruwvoer, dierlijke producten en kunstmest) te verminderen met de afvoer (via de afzet van plantaardige en dierlijke producten en de uitvoer van mest).
De afvoer met gewassen is behalve van de mate van bemesting en grondsoort ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijks kunnen de gewasopbrengsten door andere weersomstandigheden sterk van elkaar afwijken met als gevolg schommelingen in de overschotten.
Voor de berekening van het mineralenoverschot worden gegevens gebruikt uit diverse CBS-statistieken (milieustatistieken: dierlijke mest, afvalwater, luchtemissies en afvalstoffen), statistieken over de oogstraming, buitenlandse handel en de Nationale Rekeningen. Ook is een deel van de basisgegevens afkomstig uit externe bronnen zoals Emissieregistratie, Planbureau voor de Leefomgeving, Hoofdproductschap Akkerbouw, Landbouw-Economisch Instituut, Productschap Diervoeder, Rijkswaterstaat-Waterdienst, Blgg en Agentschap NL. Tenslotte wordt informatie geput uit literatuuronderzoek en worden enkele bedrijven telefonisch en/of schriftelijk benaderd voor gegevensverstrekking. - Basistabel
- StatLine: Mineralen in de landbouw (sectorbalans) (CBS, 2010a)
- Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- Aanvoer stikstof en fosfor via mengvoer, ruwvoer, dierlijke producten, kunstmest en depositie uit de lucht.
Afvoer stikstof en fosfor via plantaardige en dierlijke producten en via de uitvoer van mest.
Uitsplitsing overschot naar bodem, respectievelijk lucht (voor stikstof).
Hoeveelheid stikstof en fosfor in plantaardige, respectievelijk dierlijke producten die afgezet zijn naar de mengvoederindustrie. - Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- Balansen van mineralen en zware metalen (CBS, 2006) (korte onderzoeksbeschrijving)
Mineralen in de landbouw, 1970-2009* (CBS, 2010b) - Betrouwbaarheidscodering
- D (schatting op basis van een aantal metingen, expert judgement, een aantal relevante feiten of gepubliceerde bronnen terzake)
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Nutriëntenoverschotten in de landbouw, 1970-2008 (indicator 0096, versie 11,