De media maakt regelmatig gebruik van de informatie in het Compendium voor de Leefomgeving. Hieronder ziet u een overzicht van de meest recente mediaberichten waarin gebruik is gemaakt van informatie uit het Compendium voor de Leefomgeving.
Modelberekening maakt inschatting van doelbereik Vogel- en Habitatrichtlijn in 2027
2 oktober 2023 | groeneruimte.nlHet doelbereik van de Vogel- en Habitatrichtlijn voor landnatuur in Nederland neemt toe van circa 55% in 2015 tot 65% in 2027 wanneer het provinciale natuurbeleid, het beleid voor de Europese Kaderrichtlijn Water en het stikstofbeleid volledig worden gerealiseerd.
'Nederland wipt zich groen tijdens het NK Tegelwippen'
26 september 2023 | wonen360.nlTegels eruit, planten erin. Niet eerder wipte Nederland er zo lustig op los als tijdens de vierde editie van het NK Tegelwippen, waaraan ruim 170 gemeenten meedoen. Vlak voor oktober, de finalemaand en het ideale plantseizoen, staat de teller nu al op meer dan 2 miljoen tegels, zo’n 600.000 tegels meer dan vorig jaar.
Verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon
25 september 2023 | agriholland.nlDe verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het Nederlandse eetpatroon lag in de periode 2007-2010 gemiddeld op 62% tegenover 38%. Deze verhouding is verschoven naar 57% tegen 43% in 2019-2021.
Dit is het verschil tussen de Oudegracht en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht
24 september 2023 | AD.nlindebuurt.nl Nederland is een waterrijk land en heeft dan ook vele sloten, grachten, singels, kanalen, beken en rivieren. Zo begint de Vecht bij Utrecht, loopt de Oudegracht door Utrecht en loopt het Amsterdam-Rijnkanaal langs Utrecht, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze waterwegen? We beginnen bij de overkoepelende naam: waterwegen.
Dit is het verschil tussen de Oudegracht en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht
24 september 2023 | gelderlander.nlindebuurt.nl Nederland is een waterrijk land en heeft dan ook vele sloten, grachten, singels, kanalen, beken en rivieren. Zo begint de Vecht bij Utrecht, loopt de Oudegracht door Utrecht en loopt het Amsterdam-Rijnkanaal langs Utrecht, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze waterwegen? We beginnen bij de overkoepelende naam: waterwegen.
Dit is het verschil tussen de Oudegracht en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht
24 september 2023 | indebuurt.nlNederland is een waterrijk land en heeft dan ook vele sloten, grachten, singels, kanalen, beken en rivieren. Zo begint de Vecht bij Utrecht, loopt de Oudegracht door Utrecht en loopt het Amsterdam-Rijnkanaal langs Utrecht, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze waterwegen? We beginnen bij de overkoepelende naam: waterwegen.
Brussel stuit op bezwaren tegen bodembeleid
20 september 2023 | nieuweoogst.nlDe bodem in veel EU-lidstaten is te vervuild. Zo'n 60 procent is niet schoon en gezond genoeg, stelt de Europese Commissie. Nieuw beleid om de bodemkwaliteit de komende 25 jaar te verbeteren, stuit op verzet van landbouwministers die huiverig zijn voor nieuwe verplichtingen voor boeren.
Waar zijn de vleermuizen? Misschien in de spouwmuur: de strijd tussen verduurzaming en dierbescherming
14 september 2023 | volkskrant.nlWie spouwmuren wil isoleren, heeft de (dure) plicht te controleren of daar vleermuizen verblijven, want die zijn beschermd en bedreigd. Ruim twintig soorten telt Nederland, maar je ziet ze zelden. Op verkenning door een verborgen wereld. Een nazomeravond in het Haagse Bos. Het schemert als zo’n 25 mensen zich verzamelen op een bruggetje naast het koninklijk paleis Huis Ten Bosch.
'Liever boerenverstand dan een boerenpartij'
14 september 2023 | nieuweoogst.nlDe aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is nu echt begonnen. De campagnes starten op en partijprogramma's worden afgerond. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was er keuze uit maar liefst 37 partijen. Dit najaar zullen dat er vast niet minder zijn. Het is het resultaat van ontevredenheid over Haagse keuzes en wantrouwen in de regering.
Opgaand groen, 2022
12 september 2023 | groeneruimte.nlDe variatie in de hoeveelheid opgaand groen in het Nederlandse landschap is voor een belangrijk deel terug te leiden tot de eigenschappen van de ondergrond. Het meeste opgaand groen is te vinden op de hogere zandgronden. Onder opgaand groen vallen bossen en andere beplantingen die bestaan uit bomen en/of struiken.